Neža Mlakar

 |  Svet

Kitajska bo omejila izvoz brezpilotnih letalnikov

Kitajska bo v sredini avgusta omejila izvoz visokozmogljivih brezpilotnih letalnikov. Podjetja, ki izvažajo brezpilotne letalnike – pa tudi superračunalnike – bodo od zdaj naprej morala izvoz najprej registrirati in pridobiti privolitev s strani države.

Med visokozmogljive brezpilotne letalnike spadajo takšni, ki lahko ostanejo v zraku več kot eno uro, lahko letijo v težkih vremenskih razmerah in lebdijo več kot 15 metrov visoko, piše Adario Strange za spletno stran Mashable. Kitajce je predvsem strah, da bi z izvozom visokozmogljivih brezpilotnih letalnikov lahko ogrozili nacionalno varnost.

Poleg predložitve brezpilotnega letalnika v registracijo se bo od kitajskih podjetij zahtevala tudi predložitev tehničnih specifikacij za tovrstne izvoze tehnologij ter podpis pogodbe, ki podrobno določa, kdo je prejemnik in kaj namerava s tehnologijo storiti. Ta postopek pregleda bo trajal nekaj več od 45 dni, kar na področju tehnologije pomeni večnost, v vladni birokraciji pa relativno kratek čas.

V Mladini smo pisali o tem, kako brezpilotni letalniki predstavljajo tveganje za varovanje človekovih pravic, saj postajajo čedalje dostopnejši, obenem pa ne gre zanemariti dejstva, da postajajo tudi vsestransko uporabni. Nedavno je recimo nizozemska neprofitna organizacija Women on Waves na Poljsko z brezpilotnim letalnikom dostavila tablete za pomoč pri splavu, smo še pisali. Uporabni pa so tudi za provokacije, o čemer je pisal Peter Petrovčič.

O tem, kako je Slovenska vojska nakupila roj brezpilotnih letal, ki pa jih v Sloveniji sploh ne bo mogla uporabiti, je za Mladino pisal Borut Mekina. »Zakaj vojska po novem potrebuje floto brezpilotnih letal? Imajo morda naši vojaki na kakšni tajni lokaciji skrite nepregledne njive poljščin? Bo država postala lastnica večjih površin odprtega morja? Ne, pravijo, drone potrebujejo, ker želijo pomagati civilnemu prebivalstvu. Tako kot bi naj šlo pri nakupu 272 vozil dejansko za »varčevanje«, naj bi tudi pri nakupu brezpilotnih letal šlo za nekakšno humanitarno gesto.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.