Filip Draženović

, 07:10  |  Svet

Japonska po dveh letih zagnala jedrski reaktor

Japonska je ta teden, po več kot dveh letih premora, zagnala jedrski reaktor v elektrarni Sendaj. Pod vtisom tragedije v Fukušimi so leta 2013 zaustavili vse svoje reaktorje. Japonci so začeli spreminjati odnos do jedrske energije, ki jo uporabljajo predvsem zaradi pomanjkanja rud in ostalih fosilnih goriv. Električna energija se je v zadnjih dveh letih podražila za dvajset odstotkov, kar je imelo občuten vpliv na japonsko industrijo. Nekateri so mnenja, da je gospodarstvo doživelo krč ravno zaradi podražitve procesa dela, ki je povzročil, da so japonski izdelki manj konkurenčni. Premier Šinzo Abe se tako zavzema za ponoven zagon jedrskih elektrarn, saj tako lahko pokaže energetsko neodvisnost in trdnost Japonske. Podobno je s krepitvijo vojske.

Japonska družba je glede vprašanja jedrske energije razdvojena. Vnovični zagon reaktorjev so spremljale številne demonstracije po vsej državi, nesreča v Fukušimi je odprla vprašanje jedrske varnosti. Premier Abe zagotavlja, da so za obnovo in varnostno ureditev elektrarne Sendai poskrbeli z novim varnostnim sistemom, ki naj bi stal okoli 90 milijonov evrov. Člani organizacije Greenpeace so drugačnega mnenja. Opozorili so, da država ni uredila evakuacijskega načrta za prebivalce v okolici elektrarne. Pomisleke zbuja tudi podatek, da je reaktor star že 30 let. Mnogi Japonci sedaj podpirajo predlog prejšnje vlade, ki je načrtovala, da bi vlogo jedrske energije zmanjšali, in jo do leta 2042 tudi povsem opustili. Vse večjo podporo v družbi dobiva tudi energija pridobljena iz obnovljivih virov.

S prihodom Abeja se bo načrtovani prehod na zeleno energijo podaljšal. Sam premier napoveduje, da bo izkoristek jedrskih elektrarn velik, medtem ko drugi strokovnjaki trdijo, da njihovo poslovanje verjetno ne bo rentabilno. O prihodnosti jedrske energije in njeni vlogi, še posebej v Sloveniji, smo v Mladini že pisali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.