Filip Draženović

, 07:05  |  Svet

Indija toži Nestle zaradi prevelike vsebnosti svinca v izdelkih

Indija je tožila švicarski koncern Nestle zaradi prevelike vsebnosti svinca v Maggi instantnih rezancih. Očitajo jim nepošteno trgovsko prakso in zahtevajo okoli 100 milijonov evrov odškodnine. Opravili so več kot 2700 testov in vsi so pokazali prekomerno vsebnost svinca. Podobne teste so opravili tudi v ZDA, kjer povečane vsebnosti svinca v enakem izdelku niso odkrili. Hkrati Indija opozarja, da so v izdelku odkrili tudi ojačevalec okusa, ki ni naveden na etiketi. Indijske oblasti so že junija izdale prepoved prodaje.

Nestle se trudi, da bi izdelek čim prej vrnili na police. Hitri rezanci so v Indiji velik hit, vrednosti letne prodaje se vrti okoli 200 milijonov evrov. Z uspešno oglaševalsko kampanjo so hitro popularizirali ta tip rezancev, saj so cenovno ugodni in hitro pripravljeni. Mnogi indijski kupci tudi bolj zaupajo predpripravljeni hrani znanih blagovnih znak. V večini gostinskih objektov je higiena namreč izjemno slaba. Poreklo živil je sumljivo, prav tako tudi transport in skladiščenje.Velika težava Indije je izjemno onesnažena obdelovalna zemlja s težkimi kovinami, kot so svinec, merkurij.

Nestle se zaenkrat izmika in zavrača vse očitke. Na svojem Twitter profilu so sporočili, da so podjetje, ki zagovarja pravično trgovino. Indijske oblasti so drugačnega mnenja. Nestleu očitajo, da podcenjuje indijske kupce s prodajo oporečnih izdelkov, ter da na indijski trg pošilja izdelke slabše kakovosti. Mnogo Indijcev je protestiralo in protestno sežgali izdelke Maggi. O vseprisotnosti Nestlea, njegovem sumljivem poslovanju in drugih živilskih koncernih smo v Mladini že pisali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.