Filip Draženović

 |  Svet

Nova Zelandija z novo zastavo?

© Wikipedia.org

Nova Zelandija je v procesu izbiranja nove zastave. To obljubo je dal premier John Kay pred lanskimi volitvami v primeru zmage in državljane pozval, naj pošiljajo predloge. Ti so poslali okoli 10.300 predlogov. Sedaj je državna komisija izbrala 40 predlogov, ki jih bo predložila posebni komisiji. Ta jih bo izbrala med 3 in 5. Komisijo sestavljajo znani Novozelandci z različnimi političnimi opredelitvami. Organizirana bosta dva referenduma. Na prvem bodo državljani po pošti izbirali enega izmed 3 do 5 novih ponujenih predlogov. Predlog, ki zmaga na prvem referendumu, bo na drugem referendumu naslednje leto izzval sedanjo zastavo. Zastavo, ki jo sedaj uporabljajo, so sprejeli leta 1902. V zgornjem levem kotu je britanska zastava, na modri podlagi pa se nahajajo štiri rdeče zvezde, ki predstavljajo južno ozvezdje. Ocenjujejo, da sedanja zastava spominja na kolonialno preteklost, predvsem zaradi britanske zastave.

Sam premier Key, sicer vodja desno sredinske Nacionalne stranke, ki je na položaju premiera že 7 let, je največji pobudnik nove zastave. Želi si, da jih ne bi več tako pogosto zamešali z Avstralijo, ki ima podobno zastavo. Pravi, da mora zastava izražati nekaj novozelandskega. Sedaj se je pojavil še poziv po spremembi himne. Nekateri ocenjujejo, da si Key želi s spremembo zastave postaviti spomenik.

Do spremembe zastave so v drugih strankah skeptični. Zeleni opozarjajo, da nov izgled ne spremni veliko, še vedno je formalni vodja Nove Zelandije kraljica Elizabeta II. Key trdi, da želi ustvariti motiv, ki bo hitro prepoznaven, hkrati pa tudi tržno zanimiv. Kot iztočnico si je izbral Kanado, ki je leta 1965 opustila staro zastavo in prevzela novo, ki ima na sredi javorjev list. »Sedaj ima Kanada svoj simbol, ki ga vsakdo z lahkoto prepozna,« je izjavil. Prvi predlog o spremembi so na Novi Zelandiji obravnavi že leta 1973, a se od takrat še ni nič spremenilo.

Predlogi zastav so si izjemno podobni, večina med njimi navdih črpa iz maorske kulture. Na večini zastav prevladuje list srebrne praproti, ravno tak kot ga na svojih dresih nosijo novozelandski igralci ragbija. Praprot v kulturi Maorov predstavlja življenje, moč, rast. Drugi najpogostejši motiv je južno ozvezdje. Britanska zastava se pojavi zgolj na enem predlogu. Najbolj pogoste so modre, rdeče in črne barve. Tudi premier Kay je najprej podpiral idejo, da bi na novi zastavi imeli srebrn praprotni list na črni podlagi. A je idejo hitro opustil, ko je nek avstralski komentator izjavil, da bi bila nova zastava zelo podobna zastavi Islamske države.

Drugi so natečaj izrabili za nenavadne podobe, igranje z različnimi računalniškimi programi. Guardianovi novinarji so izbrali bolj zanimive predloge, med njimi so tudi taki, ki so na zastavo dali piramide, ptico kivi, sladoled … Oblikovalci kritizirajo tako komisijo kot ustvarjalce, da predlogi niso preveč izvirni, saj se na kar 27 zastavah pojavlja praprotni list, hkrati je večina predlogov skoraj enakih, razlikujejo se le v različni razvrstitvi barv. Nova/stara zastave bo znana marca prihodnje leto, kdaj bo zares zaživela, pa še ni znano.

O zastavi in grbu se tudi pri nas vlečejo večne polemike že od leta 1991. Za nekatere je zastava preveč podobna nekaterim drugim evropskim, že prevečkrat je namesto naše plapolala slovaška zastava. Nekateri sedanji in bivši politiki so prepričani, da nismo dovolj razpoznavni. O različnih idejah, natečajih, barvnih predlogah (od zeleno-bele do vijolične), smo pred več kot desetletjem že pisali v Mladini. Mogoče pa se tudi nam kmalu obeta kak referendum.

O estetski vlogi in potrebi po novi zastavi ter težavah oblikovanja smo pred leti naredili intervju z oblikovalcema Miljenkom Liculom in Dušanom Jovanovićem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.