Igor Mekina

 |  Politika

Hillary Clinton: Strogo zaupna pisma iz kopalnice

© Reuters

Medtem ko si republikanski predsedniški kandidat in slovenski zet Donald Trump s ksenofobičnimi izjavami lepo utira pot proti vrhu med republikanskimi kandidati za predsednika države, pa se njegova največja tekmica Hillary Clinton sooča s številnimi problemi. Predvsem zaradi neskrbnega ravnanja s svojo pošto, saj je vso službeno pošto preusmerila na svoj zasebni poštni račun, dober del teh sporočil pa je bil tudi strogo zaupen. Zvezni biro za preiskave (FBI) je medtem že prevzel zasebni strežnik, na katerem je bila shranjena vsa pošta Hillary Clinton. Urad je sporočil, da »primer Clinton« sedaj obravnavajo kot »potencialno kriminalno preiskavo«.

Na primeru naj bi delalo več deset zveznih preiskovalcev. To je vsekakor drugačen razvoj dogodkov v primerjavi z napovedmi ameriškega ministrstva za pravosodje, ki je pred nekaj tedni, ko je generalni inšpektor od ministrstva zahteval preiskavo, odgovorilo, da tega primera ne smatra za kriminalno, pač pa za administrativno zadevo. V nasprotju s tem pa sedaj FBI meni, da je zadeva pomembna tudi s kazenskega zornega kota. Hillary Clinton se je v začetku branila s trditvijo, da nobeno od sporočil, ki jih je dobila na svoj zasebni pošti naslov, »ni bilo zaupne narave«. Toda ameriški kazenski zakonik (18 člen 1924-ega poglavja) niti ne zahteva, da so podatki, ki so nepooblaščeno posredovani ali shranjeni »zaupni«, da bi oseba, ki je na ta način ravnala z njimi, storila kaznivo dejanje. Zato lahko ta argument Hillary Clinton samo deloma pomaga pri njeni javni obrambi, ne pa tudi v primeru kazenskega postopka.

In tudi to je že zelo vprašljivo, njeno opisano »javno obrambo« lastnega ravnanja je namreč precej omajala informacija, da je generalni inšpektor za informacijsko varnost Charles McCullough ameriški kongres obvestil, da je najmanj pet sporočil Hillary Clinton vsebovalo zaupne informacije. Sporočila med leti 2006 in 2008 so vsebovala »vsebino prestreženih signalov«, kot se uradno imenujejo rezultati prestrezanja različnih vrst elektronskih komunikacij s strani ameriških obveščevalnih služb in med njimi tudi zaupne posnetke s satelitov Keyhole, s katerimi upravljata CIA in Pentagon. Po podatkih predsednika senatnega pravosodnega komiteja Chucka Grassleya sta imeli najmanj dve elektronski sporočili oznako »strogo zaupno«. Kot kažejo zadnji dokumenti sodišč, je sedaj najmanj 300 pisem označenih kot takšnih, ki so primerna za »nadaljnjo preiskavo«. Ker pisma Hillary Clinton niso bila kriptografsko zaščitena pa je prav tako mogoče, da so jih medtem pridobile celo kakšne nepooblaščene osebe –ali celo tuje obveščevalne službe.

Še večji problem je morda to, kako so bila pisma Hillary Clinton shranjena. Nekdanja prva dama ZDA in v tistem času zunanja ministrica ZDA je po podatkih svojega odvetnika sredi leta 2013 za shranjevanje svojih pisem najela strežnik podjetja Platte River Networks iz Denverja v Coloradu. Toda do tega poletja je imelo to podjetje prostore na podstrešju stanovanja v predmestju Denverja, strežniki podjetja pa so bili po spominih nekdanjih uslužbencev postavljeni kar v kopalnico tega stanovanja. Po podatkih tega podjetja je »zelo verjetno«, da je bila narejena tudi popolna kopija strežnika, kar pomeni, da bi pisma, ki jih je Hillary Clinton naknadno sicer izbrisala – še vedno lahko obstajala. Hillary Clinton je ta strežnik prejšnji teden predala preiskovalcem, strokovnjaki pa so prepričani, da bi bilo mogoče več kot 60.000 pisem, ki jih je Hillary Clinton izbrisala, še vedno obnoviti. Tera Dadiotis, medijske predstavnica podjetja med leti 2007 in 2010 je podjetje Platte River Networks opisal kot »družinsko podjetje« ki se mu v smisli računalniške varnosti ne zdi najboljše podjetje za shranjevanje državnih skrivnosti enega od najbolj pomembnih državnih uslužbencev.« »Ne vem, kako poslujejo sedaj, toda mi smo imeli strežnike dobesedno v kopalnici. Glede na to, da vem, kako majhno podjetje je bilo Platte River Networks ... Ne vem, kako naj bi bilo to dovolj varno za Clintonovo,« je dejala nekdanja uslužbenka podjetja. V času, ko je bila Clintonova njihov klient, tega dejstva zaposleni sicer sploh niso vedeli, podjetje pa se je letos preselilo v večje prostore.

Zanimivo je tudi vprašanje, kako se je Hillary Clinton odločila za to, da svoja pisma shranjuje pri tako majhnem podjetju. Nekdanji zaposleni trdijo, da je bil David DeCamillis, podpredsednik podjetja, zadolžen za prodajo, zelo aktiven v Demokratski stranki in je verjetno na ta način poskrbel za to, da je dobil »posel« z Hillary Clinton. Soustanovitelj podjetja Tom Welch je dejal, da je DeCamillis celo upal, da bo svoj dom lahko izdal predsedniškemu kandidatu Joeu Bidnu med demokratsko konvencijo leta 2008, toda Joe Biden se menda na koncu ni odločil za ta posel. Tom Welch je svoj delež v podjetju Platte River Networks prodal leta 2010. »Ne vem, kaj se je zgodilo, vem samo, da je dejal, da ima dobro priložnost, da zasluži veliko denarja,« je dejal Welch o načrtih Davida DeCamillisa, ki je za posel najverjetneje pridobil tudi Hillary Clinton. Nove javnomnenjske raziskave kažejo, da bi Hillary Clinton v tekmi za nominacijo Demokratske stranke izgubila ne samo proti svojemu glavnemu tekmecu, senatorju Berniju Sandersu iz Vermonta, pač pa tudi proti nekaterim republikanskim nasprotnikom. Raziskava Univerze Monmouth pa kaže, da okoli 52 odstotkov vprašanih Američanov meni, da bi morala biti pisma Hillary Clinton »predmet kazenske preiskave zaradi potencialnega razkritja zaupnih vsebin.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.