Anže Lebinger, STA

 |  Svet

Grošelj: Begunci kmalu v Sloveniji

Slovenija bi lahko bila v kratkem soočena s prvim valom beguncev, ki prek Makedonije in Srbije potujejo v Evropsko unijo, je v intervjuju za Slovensko tiskovno agencijo povedal obramboslovec Klemen Grošelj. Glede na izjave hrvaških politikov, je ta val že na mejah Hrvaške. Po oceni Grošlja se bo Slovenija soočila s precej višjim številom beguncev, kot je trenutna ocena vlade v Ljubljani. »Mislim, da ne bomo govorili o tisoč, ampak o nekaj tisoč beguncih, ki bodo želeli ostati oziroma bodo zadržani v Sloveniji.«

Kdaj bodo migranti dejansko dosegli slovensko mejo, je odvisno predvsem od ravnanja sosednjih držav, to je Hrvaške in Srbije ter od ograje, ki jo na meji s Srbijo gradi Madžarska. »Če bo ta zid popolnoma neprepusten, se bodo migracije preusmerile na Hrvaško, ki je že dala vedeti, da migrantov ne bo zavračala in da jih bo skušala čim prej poslati naprej,« pravi Grošelj in dodaja, da bo Slovenija izpostavljena predvsem kot tranzitna država.

Kot prva članica schengenskega prostora bo morala Slovenija na meji vzpostaviti sistem sprejema in nastanitvene kapacitete. V skrajnem primeru bi morala po mnenju Grošlja Slovenija postaviti begunsko taborišče.

Ne samo Slovenija, temveč celotna EU bo morala torej vzpostaviti učinkovit sistem migracij beguncev znotraj schengenskega sistema. Evropski prostor po Grošljevih besedah sicer trenutno ni pripravljen na tako množične migracije – podobnemu pritisku je bila Evropa nazadnje priča po drugi svetovni vojni. »Družbe, kot je naša, tudi slovenska, na sprejem takšnih množic beguncev niso pripravljene, niti nimajo vzpostavljenih ustreznih mehanizmov.« Kot pojasnjuje, gre pri množici migrantov, ki trenutno pritiskajo na Evropo, za dejanske begunce, ki bežijo zaradi nasilja v Siriji in Iraku.

Dolgoročna rešitev za begunsko krizo v Evropi je, da se stabilizirajo razmere v Siriji in drugod na Bližnjem vzhodu, saj naj bi se potem ljudje v veliki večini vrnili. Razmere v nemirni regiji so odgovornost Zahoda, katerega del smo v končni fazi tudi Slovenci, pravi Grošelj.

Kot sicer dodaja, trenutno že potekajo prizadevanja za stabilizacijo razmer v Siriji, in tudi v Iraku, in sicer na ravni ZDA, Rusije, Savdske Arabije in Irana. Na koncu bo dosežen nek dogovor, a v tem kontekstu je trenutno ključen problem skupina Islamska država, ki je dejansko tudi neposredni vzrok za trenuten val beguncev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.