Neža Mlakar, STA

 |  Svet

Policisti v Budimpešti s solzivcem nad migrante

Prehod ob vasi Roszke je eden izmed redkih krajev, kjer še ni obmejne ograje, ki jo Budimpešta želi dokončati do konca meseca. Z njo želi beguncem zapreti pot na svoja tla in posledično naprej v Evropo. Prav preko omenjenega prehoda v zadnjih dneh na Madžarsko prihaja večina beguncev, ki potujejo prek Srbije. Na prehodu je tokrat prišlo do incidenta – tamkajšnja policija je proti migrantom posredovala s solzivcem.

Večina migrantov je namenjena v Zahodno Evropo, posebej Nemčijo. Nemčija pričakuje, kot smo pisali, 800.000 migrantov, kar je več kot katerakoli druga država v EU.

Za francosko agencijo APF je eden izmed policistov glede incidenta dejal, da so s kolegi uporabili solzivec po tem, ko so begunci skušali zapustiti tamkajšnji največji madžarski center za begunce, ne da bi jim prej vzeli prstne odtise. Odhod naj bi policisti skušali preprečiti okrog 200 migrantom. Prehod ob vasi Roszke prečka rekordno število migrantov – samo v torek je namreč madžarsko-srbsko mejo ob vasi prečkalo več kot 2500 ljudi. Madžarska policija je sporočila, da je večina migrantov je prišla iz Sirije, Afganistana in Pakistana, med njimi pa je bilo tudi 555 otrok.

Tudi v Mladini smo pisali o odločitvi Madžarske vlade, da na mejo napoti posebno policijsko enoto, saj je ugotovila, da je štiri metre visoka ograja na meji s Srbijo nekoristna. Ko je madžarska konservativna vlada zaradi navala migrantov –več kot 100.000 prosilcev azila od začetka tega leta – začela z gradnjo ograje je posledično število migrantov, ki prečkajo mejo, s 150 dnevno v prvi polovici leta v avgustu poraslo na 2000 na dan.

Pisali smo o tem, da se Srbija sooča z ogromnim številom migrantov – minuli teden je v Srbijo prispelo več kot 7000 ljudi. Ti namreč v Srbijo vstopajo iz Makedonije, kjer je policija v soboto ponovno odprla meje z Grčijo, po tem ko si je tri dni prizadevala zadržati tokove migrantov.

Generalni direktor madžarske policije Karoly Papp je v sredo napovedal, da bodo na mejo s Srbijo poslali 2106 dodatnih policistov – dejal je, da bo šlo za t. i. mejne lovce. Ti bodo na meji delovali od 5. septembra in bodo policistom, ki so že tam, pomagali patruljirati in prestreči nezakonite migrante.

V Mladini si lahko preberete tudi zgodbo z železniške postaje Gevgelija, kamor vsak dan pridejo novi begunci in čakajo na vlak, ki jih bo pripeljal v Evropo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.