Harmonika preglasila shod srbske narodne skupnosti

Kulturna predstavitev Srbske diaspore v Sloveniji

Članstvo in prijatelji Zveze srbske diaspore v Sloveniji so v Ljubljani organizirali kulturni shod, na katerem so želeli izraziti nezadovoljstvo nad svojim položajem v državi. Od Bežigrada so krenili mimo Plave lagune in pri blagovnici Name zavili levo na Prešernov trg, kjer so želeli izvesti kulturno-umetniški program. Namesto srbske ljudske glasbene folklore, drame in poezije pa se je  pred Prešernovim spomenikom najbolj od vsega slišalo muziciranje slovenskega solo harmonikarja. Nevljudni glasbenik se je med svojo glasbeno rutino zaletaval v mimoidoče ter zmerjal in žalil člane srbske narodne skupnosti. Ker se ni strinjal s snemanjem našega fotografa, ki je ujel nekaj gospodovih žaljivk, se je vanj, kot je vidno ob koncu posnetka, v znak protesta še zaletel.

Narodnozabavni glasbenik prisotnih policistov ni zmotil. Očitno ni kalil javnega reda in miru, ura tudi še ni bila tako pozna. Je pa s svojim umetniškim udejstvovanjem onemogočal kulturni program srbske narodne skupnosti, ob prihodu katere je njegova harmonika še dodatno zaživela. Zveza srbske diaspore je ironično z nastopom opozarjala prav na neurejenost njihovega položaja in nesprejemanja srbske narodne skupnosti na formalni ravni. 

Člani civilne iniciative sveta srbske narodne diaspore zahtevajo priznanje statusa manjšine, možnost izobraževanja v srbskem jeziku in pravico do političnega organiziranja. Cilj opozarjanja in zahtev je ohranjanje lastne identitete in jezika, neljubi dogodek pa jim gotovo ne bo ostal v lepem spominu.