Združena levica za temeljito prenovo delavske zakonodaje

© Uroš Abram

V Združeni levici (ZL) se zavzemajo za temeljito prenovo delavske zakonodaje, zato so pripravili predlog zakona o sodelovanju delavcev pri upravljanju in napovedali pripravo predloga novele zakona o udeležbi delavcev pri dobičku. Svoj prispevek bodo podali tudi pri spremembah definicije minimalne plače in pri tem šli še korak dlje od sindikatov.

Vodja poslancev ZL Luka Mesec je poudaril, da je namen predlagane prenove delavske zakonodaje zagotoviti ekonomsko demokracijo, pravično delitev ustvarjenega in dostojne plače za vse. 22 let star zakon o sodelovanju delavcev je po njegovih besedah pri upravljanju zaradi določenih neoperativnosti le mrtva črka na papirju, zato so v ZL skupaj z združenjem svetov delavcev in drugimi organizacijami pripravili novi zakon. Tega do 1. novembra pošiljajo v javno razpravo.

Skladno s tem predlogom bi imeli pravico do soodločanja vsi zaposleni, vključno s prekarnimi delavci, pravico do soupravljanja pa bi morale zagotoviti vse gospodarske družbe, brez izjem, torej tudi banke in koncerni. Zakon dosledno uveljavlja pravico odprtih knjig, kar pomeni, da so zaposleni vključeni v proces določanja.

Mesec je prepričan, da zakon ne gre le v prid zaposlenim, saj po njegovih besedah raziskave kažejo, da so podjetja, ki uveljavljajo ekonomsko demokracijo, ekonomsko uspešnejša, ker so zaposleni bolj motivirani za delo, z delavskim nadzorom pa je onemogočeno tudi izčrpavanje podjetij.

V ZL so najavili tudi vložitev predloga novele zakona o udeležbi delavcev pri dobičku v parlamentarno proceduro. Obstoječi zakon iz leta 2008 je neživljenjski, saj udeležbo delavcev pri dobičku omogoča le nekaj deset podjetij. Zakon, kot ga bodo pripravili v ZL, medtem predvideva obvezno delitev dobička za vse gospodarske družbe. »Namen te novele je stimulirati lastnike in podjetja, da dobičke zadržijo znotraj podjetja ter jih namenijo za pravično delitev in za razvoj,« je pojasnil Mesec.

Poslanci ZL bodo svoj prispevek dali tudi k spremembi definicije minimalne plače. Medtem ko so sindikati pred dnevi podali predlog za spremembo na način, da se iz definicije minimalne plače izloči dodatke za delo ob neugodnem času, bodo v ZL šli še korak dlje in pripravili dopolnilo, da se iz minimalne plače izvzame vse dodatke, tudi tiste, ki so določeni v kolektivnih pogodbah in se nanašajo na delovne razmere. »Naš amandma bo šel v smeri, da minimalna plača postane absolutni minimum,« je pojasnil Mesec.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.