Anže Lebinger

 |  Družba

Javno pismo Časopisa za kritiko znanosti

© Borut Krajnc

Časopis za kritiko znanosti je na spletni strani objavil pismo, ki so ga poslali predsedniku vlade Miru Cerarju. »Po dveh dnevih kot opazovalci dogodkov na meji s Hrvaško preprosto ne prenesemo več vašega načina »reševanja« humanitarnih razmer. Vaše hladne tehnokratske in »legalistične« izjave ne dehumanizirajo samo moških, žensk in otrok na begu iz vojnih žarišč in posledično ne povzročajo zgolj represije nad njimi, temveč ker jih izrekate kot predsednik vlade dehumanizirajo vse prebivalce in prebivalke te države. Tega mandata nimate!« V pismu podpisniki odločno nasprotujejo posredovanju policije s solzivcem. Sprašujejo se, ali je treba zakonodajo resnično brezpogojno upoštevati in izvrševati tudi v takšnih izrednih situacijah.

Javno pismo predsedniku vlade ob humanitarni krizi na meji

»Poročila z mejnega prehoda na Bregani, ki nam jih pošiljajo neodvisni opazovalci, govorijo o tem, da je Republika Slovenija propadla, povsem propadla na elementarni ravni odnosa do ljudi, kar je posledica nepolitike in uklanjanja vaše vlade. Odločili ste se za Orbanovo pot reševanja begunske krize z žičnato ograjo pendrekov, solzivca, robokopov in ravnodušnosti. Četudi orbanizacijo po tihem tolerira vsa Evropa, vam sporočamo, da se ji bodo številni v teh krajih, tako kot drugje, uprli.«

Na začasen suspenz izvajanja pravil migracijske in azilne zakonodaje je v preteklih dneh že opozarjal Mirovni inštitut: »Opozarjamo, da evropski azilni/migracijski sistem ni bil narejen za masovne prihode in da njegova uporaba ni možna v teh razmerah. Zato mora vlada najti način, da uporabo teh pravil začasno suspendira in uvede način po vzoru Srbije – begunce naj evidentira, jih začasno namesti, da si opomorejo, potem pa naj jim brez omejitve gibanja omogoči prehod naprej.« Vlado so ob tem pozvali, da naj ne čakajo na skupen evropski dogovor, saj je potrebno ukrepati takoj.

Ekipa naših novinarjev in fotografov se je odpravila na mejo s Hrvaško.

Celotno besedilo javnega pisma Časopisa za kritiko znanosti pa si lahko preberete na tej povezavi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.