Madžarska postavlja bodečo žico na meji s Slovenijo

Madžarska je začela postavljati bodečo žico na meji s Slovenijo, na prvi notranji meji znotraj schengenskega območja. V Ljubljani so nad odločitvijo Budimpešte presenečeni. Madžarska Slovenije o tem tudi ni obvestila, sta povedala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar in zunanji minister Karl Erjavec. Slednji je v neuradnem telefonskem pogovoru z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom uspel izvedeti, da naj bi bila postavitev žice na meji s Slovenijo začasen ukrep, ograja pa provizorična.

Madžarski policisti in vojaki so ograjo postavili ob avtocestnem mejnem prehodu Pince-Tornyiszentmiklos in tudi na mejnem prehodu na stari cesti nekaj sto metrov od avtoceste. Lendavski župan Anton Balažek je pojasnil, da je ograja tudi v Dolgi vasi. Postavili naj bi kovinska vrata, vojaki pa na zeleni meji polagajo ograjo iz treh vzporednih bodečih žic. Promet ne na madžarski ne na slovenski strani zaradi tega ni bil moten.

Notranja ministrica je poudarila, da je ravnanje madžarskih oblasti za Slovenijo bistveno in je zato toliko bolj potreben skupen dogovor o reševanju begunske krize. »Že pri prvem begunskem valu je bilo pomembno, kako bo ravnala Madžarska, in ravno postavitev ograje je bila prvi faktor, ki smo ga zaznavali kot relevantnega glede morebitne preusmeritve toka migrantov k nam,« je dejala, potem ko je prejela podporo na glasovanju v državnem zboru o interpelaciji. Spomnila je, da je zatem Madžarska zaostrila zakonodajo, »zdaj pa stopnjuje v smeri nedopuščanja vstopa v svojo državo«.

Vodja kabineta madžarskega premierja Viktorja Orbana, Janos Lazar, je sicer napovedal tudi, da se bo Madžarska v kratkem odločila, ali bo svojo mejo s Hrvaško povsem zaprla za begunce, kakor je to 15. septembra storila na meji s Srbijo. Madžarska se je, potem ko je ograjo iz žice postavila na vseh 175 kilometrih meje s Srbijo, pred dobrim tednom odločila, da z ograjo zapre tudi 41 kilometrov meje s Hrvaško. Gre za odsek, kjer držav ne ločuje težko prehodna reka Drava. Sedaj pa Budimpešta razmišlja o še dodatnih ukrepih, saj so po besedah Lazarja ugotovili, »da se lahko učinkovita zaščita schengenskih meja zagotavlja le s popolnim zaprtjem, kakršno že velja s Srbijo«. O postavljanju ograje na notranji schengenski meji s Slovenijo Lazar ni govoril.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.