Izak Košir

 |  Politika

Kazen za nešportno obnašanje Maribora: 7.800 evrov

Zaradi nešportnega obnašanja svojih navijačev bo moral Maribor skupno odšteti kar 7.800 evrov kazni. Tako je po 10. in 11. krogu Prve lige Telekom Slovenije odločil disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije Roman Rogelj. Maribor je med klubi pokasiral najvišjo kazen v letošnjem letu.

Od tega bodo morali Mariborčani odšteti 6.450 evrov zaradi incidenta ob porazu v Zavrču v 10. krogu, ko so aktivirali dve negoreči dimni napravi in večjo količino pirotehničnih sredstev, kar je povzročilo oblikovanje dimne zavese, poleg tega pa so kaznovani tudi zaradi metanja več kosov trdih predmetov na igralno površino, izražanja in spodbujanja nasilja in nestrpnosti ter trikratne povzročitve prekinitve tekme. Preostali znesek (1.350 evrov) pa bodo morali poravnati zaradi neprimernega obnašanja na tekmi proti Domžalam "žaljivega skandiranja in izražanja, metanja predmetov na igralno površino in predkaznovanosti". Maribor si je zaradi navijaških incidentov v tej sezoni nabral že za 13.850 evrov kazni.

Drugi največji kršitelji pa so navijači ljubljanske Olimpije, ki so zaradi tekme 10. kroga v Novi Gorici prejeli kazen v višini 3.300 evrov. Disciplinski sodnik jim očita, da so "metali petarde na atletsko stezo, prižigali bakle na tribuni, aktivirali pirotehnična sredstva na tribuni in jih metali na atletsko stezo ter igralno površino, povzročili prekinitev tekme, poškodovali več sedežev in enega vrgli na atletsko stezo". Ljubljano so navijači v tej sezoni skupno stali že 7.300 evrov.

Maribor in Ljubljana v kaznih morda res prekašata vse ostale, nista pa edina - v 10. krogu je kazen v višini 600 evrov zaradi navijaškega transparenta z žaljivo vsebino in prižiganja bakle na tribuni doletela tudi Novo Gorico, velenjski Rudar pa je zaradi neupoštevanja protokola tekme in zamujanja pričetka drugega polčasa dobil ukor. Po 11. krogu bo zarad petih rumenih kartovo 300 evrov odšteti tudi Krka, pomočnik trenerja Celja Aleš Kačičnik pa je zaradi nešportnega komentiranja sojenja po koncu tekme dobil prepoved ene tekme.

Če športnega obnašanja ne moremo pričakovati od športnih navijačev, le kako ga lahko nato pričakujemo od vseh ostalih navijačev, denimo tistih, ki svoje junake podpirajo pred ljubljanskim sodiščem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.