Izak Košir, STA

 |  Politika

Sojenje Kanglerju se je končno le pričelo, nekdanji župan trdi, da ni kriv 

Franc Kangler

Franc Kangler
© Borut Krajnc

Na mariborskem okrajnem sodišču se je osem mesecev po predobravnavnem naroku le začelo sojenje nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju in trojici soobtoženih zaradi tako imenovane radarske afere. Vsi so svojo krivdo zanikali. Domnevno sporna je sklenitev posla z Iskro Sistemi, ki je posledično v štajerski prestolnici postavila številne radarje za merjenje hitrosti . Afera je sprožila množične ulične proteste, ki so na koncu Kanglerja stali županskega stolčka.

Kot je ob prebiranju obtožnice povedala tožilka Katja Arnuš, ta Kanglerju očita zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, takratnemu in sedanjemu vodji mestnega urada za komunalo, promet in prostor Viliju Eisenhutu, Tomažu Vrčku iz Iskre Sistemov ter direktorju Inštituta za javno-zasebno partnerstvo Boštjanu Ferku pa pomoč pri omenjenem kaznivem dejanju.

Po prepričanju tožilstva naj bi bil sporen javni razpis za prenovo semaforjev v Mariboru prirejen tako, da je bila kot najugodnejši ponudnik izbrana prav Iskra, vrednost posla pa se je z začetnih 5,6 milijona evrov podražila na okoli 30 milijonov evrov. Pri tem naj posel sprva zaradi bližajočih županskih volitev ne bi vključeval prekrškovnega sistema, ki je tako zelo vznemiril Mariborčane, da so z vstajami Kanglerja prisilili k odstopu.

Nekdanji mariborski župan, kot tudi vsi ostali soobtoženi, je v skoraj dvournem zagovoru še enkrat zavrnil vse očitke in sojenje označil za politični proces. Obregnil se je tudi ob po njegovem mnenju spornih postopkov kriminalistov, pa tudi ob okrožno in višje sodišče, ki sta njegove pritožbe glede tega zavrnila.

Glede obtožnice je ponovno dejal, da zanj ni sporno, če je kot župan sprejel predstavnike nekega podjetja, s katerimi se je srečal le enkrat, pa še to za 15 ali 20 minut in ob prisotnosti še nekaterih predstavnikov mestne občine: »Če tožilstvo prinese en dokaz, da sem kakorkoli vplival na odločitev, me lahko takoj odpeljete v zapor.«

Nekdanji župan je spomnil, da so se projekta lotili zgolj zato, ker je mestna občina vsako leto odštela vsaj pol milijona evrov za vzdrževanje dotrajanega semaforskega sistema. Kategorično je zavrnil trditve, da naj bi bilo načrtovano, da se denar od izrečenih kazni steka neposredno Iskri, pač pa v celoti v občinski proračun, res pa je, da bi bil to namenski denar za pokrivanje investicije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.