Izak Košir

 |  Politika

Playmobil pod udarom zaradi domnevno rasistične igrače 

Domnevno sporna Playmobilova figurica

Domnevno sporna Playmobilova figurica
© Playmobil

Nemško podjetje Playmobil se je odzvalo na obtožbe ogočene mame iz Kalifornije, ki je prek Facebooka okrcala nemškega proizvajalca igrač, saj je med priljubljenimi figuricami svojih otrok našla temnopoltega »sužnja«, ki ima okoli vratu ovratnico in verigo. Playmobil odgovarja, da ne gre za temnopoltega sužnja oziroma za rasizem, temveč za pirata, ki je bil suženj v zgodovinskem kontekstu.

Ida Lockett iz Sacramenta je za lokalne novice ameriške televizijske postaje CBS povedala , da je bila šokirana, ko je videla piratsko ladjo, s katero se je igral njen petletni sin, saj je bil na njej »suženj z ovratnico«. Svoje ogorčenje je nato izrazila prek Facebooka, kjer je objavila fotografijo svojega sina, ki se igra z domnevno rasističnim rojstnodnevnim darilom.

Figurica je po izgledu temnopolta, ima črne lase, strgane hlače in je brez čevljev, je bila zapakirana z navodili, da se ji okoli vratu pripne siva obratnica. »Ne morete imeti tega specifičnega dodatka in ga imenovati kakorkoli drugače. Vtipkajte v Google in ugotovili boste, da gre za suženjsko ovratnico,« je pojasnila Ida Lockett in dodala, gre zagotovo za rasističen motiv, saj so navodila sinu naročila, naj temnopoltemu liku nadene suženjsko ovratnico in se nato z njim igra.

Playmobil pa se brani, da gre zgolj za odsev življenja na piratski ladji v 17. Stoletju. V prispevki za ameriški časnik The Washington Post, so izjavili, da če dobro pogledate škatlo, lahko jasno vidite, da je omenjeni pirat član posadke in ne ujetnik: »Figurica predstavlja pirata, ki je bil suženj v preteklosti in z njo nismo hoteli nikogar užaliti. Sporno Playmobilovo igračo lahko v trgovini kupite za približno 80 evrov, na voljo pa je tudi na eBayu

Nad darilom, ki ga je kupila svojemu nečaku, je bila zgrožena tudi dečkova teta Aimee Norman, ki se je prek Twitterja spraševali, ali ne bi bilo lažje ustvariti običajnega temnopoltega pirata, ki ni suženj ter dodala, da suženjstvo ni igra.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.