Neža Mlakar, STA

 |  Politika

Svet za nacionalno varnost znova o begunski problematiki

© Borut Krajnc

Včeraj je bila begunska problematika znova tema sveta za nacionalno varnost. Svet je obravnaval poročilo o aktivnosti ob prihodu beguncev in migrantov v Slovenijo septembra letos.

Zunanji minister Karl Erjavec je v ponedeljek po zasedanju zunanjih ministrov EU v Luksemburgu dejal, da Slovenija podpira okrepljen nadzor zunanje meje unije in vzpostavitev hotspotov tudi v tretjih državah, na primer v Srbiji in Makedoniji. Sedaj se ti vzpostavljajo v Italiji in Grčiji, kar je šele začetek, a Erjavec je poudaril, da je s tem projektom treba nadaljevati. Dejal je še, da je na zasedanju v Luksemburgu prvič dobil občutek, da EU balkansko in sredozemsko begunsko pot obravnava enakopravno. V preteklosti je bila namreč večina pozornosti namenjena sredozemski poti.

Zunanji ministri so v Luksemburgu sicer v ponedeljek razpravljali o zunanjepolitičnih vidikih begunske krize. Podrobneje bodo o ukrepanju na tem področju v torek govorili ministri za evropske zadeve, ki bodo pripravili teren za odločitve na vrhu unije konec tedna v Bruslju. Na podlagi osnutka sklepov vrha, ki je prišel v javnost, bodo voditelji izpostavili tri področja ukrepanja: sodelovanje s tretjimi državami za zajezitev tokov ter krepitev nadzora zunanje meje in prizadevanj za učinkovito vračanje nezakonitih migrantov.

Slovenski svet za nacionalno varnost se je v zvezi z begunci nazadnje sestal sredi septembra. Takrat je premier Miro Cerar napovedal, da bo Slovenija, če bi se zgodilo, da bo pritisk beguncev prevelik, zanesljivo pogovarjala o možnih poteh, t.i. koridorjih z vsemi državami, ki jih to zadeva.

O beguncih, ki potujejo skozi Slovenijo, se je novinar Borut Mekina v 40. številki Mladine pogovarjal s sociologom dr. Rastkom Močnikom. Preberete pa si lahko tudi Mladinin članek Jožeta Vogrinca o ločevanju ekonomskega migranta od političnega begunca. »Kdo je tako naiven, da verjame, da lahko in da sme policist na meji ali uradnik v zbirnem centru podeliti ali zavrniti status, ki odloča o usodi ne le posameznika, ki ga prizadene, marveč večinoma soodloča tudi o usodi njegove družine, sorodnikov, prijateljev ali sosedov, ki so morda odvisni od tega, ali se bo prebil v obljubljeno deželo?« je zapisal.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.