IZAK KOŠIR, STA

 |  Svet

Justin Trudeau nadaljuje tradicijo: Na volitvah v Kanadi zmagal sin nekdanjega predsednika vlade 

Justin Trudeau na kanadski paradi ponosa

Justin Trudeau na kanadski paradi ponosa
© Justin Ling / Flickr Justinrling@gmail.com

Na parlamentarnih volitvah v Kanadi je glede na delne izide zmagala Liberalna stranka pod vodstvom 43-letnega Justina Trudeauja, sina pokojnega predsednika vlade Pierrea Trudeauja (1919-2000), ki je Kanado vodil med letoma 1968 in 1979 in kasneje še od leta 1980 do leta 1984. Justin Trudeau, katerega stranki je uspelo osvojiti 184 od 338 parlamentarnih sedežev (torej več kot polovico), je tudi sin kontroverzne Margaret Trudeau (67), ki jo je imel še posebej rad tabloidni tisk v sedemdesetih, saj se je rada zabavala z Rolling Stonesi. Keith Richards je v svoji nedavni avtobiografiji Life potrdil dolgoletna ugibanja o tem, da sta imela Margaret Trudeau in Mick Jagger afero. V svojih spominih pa je sama razkrila tudi afero z ameriškim senatorjem Tedom Kennedyjem.

Trudeaujeva zmaga pomeni nekaj podobnega kot zmaga demokratov v ZDA proti republikancem in bodoči premier je že med kampanjo obljubil, da bo otoplil odnose z ameriško vlado, ki je največja trgovinska partnerica Kanade. Predsedniku ZDA Baracku Obami pa najbrž verjetno ne bo všeč Trudeaujeva obljuba, da bo Kanado umaknil iz vojaških intervencij v tujini, med drugim ne bodo več sodelovali v zračnih napadih na Islamsko državo (IS). Truedau pa si bo prizadeval za otoplitev odnosov z Združenimi narodi (ZN), zmanjšati davčne obremenitve srednjega razreda in povišati davke bogatim.

Liberalna stranka Justina Trudeauja je glede na še ne dokončne izide osvojila približno 40 odstotkov glasov, na drugem mestu so konservativci dosedanjega premierja Stephena Harperja s približno 32 odstotki glasov (99 sedežev), kar pomeni, da bodo postali uradna opozicijska stranka. Stranka je že priznala poraz, Harper pa je odstopil z njenega čela.

Novi demokraciji Thomasa Mulcaira, ki je bila avgusta na začetku volilne kampanje v anketah na prvem mestu, se obeta položaj tretje stranke v parlamentu s 44 poslanci.

V novem kanadskem parlamentu bo 30 sedežev več, kot jih je bilo po volitvah leta 2011, ko so vladajoči konservativci osvojili 166 mandatov, Novi demokrati 166, liberalci pa 34. Preostale sedeže so si razdelile tri manjše stranke, ki tudi tokrat niso doživele vidnejšega uspeha.

Trudeaujeva stranka se je na prvo mesto v anketah prebila tik pred volitvami, na začetku dolge volilne kampanje pa je bila šele tretja za Novo demokracijo in konservativci Harperja, ki se po skoraj desetih letih vodenja Kanade poslavljajo z oblasti.

Justin Trudeau je uspel volivce prepričati, da njegova mladost, neizkušenost in prijeten videz niso pomanjkljivosti, kot so trdili politični nasprotniki. "Čas je za spremembe v tej državi, resnične spremembe," je dejal pred privrženci v Montrealu. Napovedal je, da bo premier vseh Kanadčanov in da bo vodil "pozitivno politiko". "Strah smo premagali z upanjem, cinizem z delom. Premagali smo negativno politiko, ki je delila, z vizijo, ki je združila vse prebivalce države," je še dodal.

Finančni trgi so (kot vedno) stavili na konservativce in kanadski dolar se je po razglasitvi zmage levo-sredinskih liberalcev pocenil. Harperjevi ekonomski politiki so namreč mnogi pripisali zasluge, da zadnja velika finančna kriza, skupaj z vsemi posledicami, 36-milijonske Kanade ni hudo prizadela. Harper je med kampanjo poudarjal tudi varnostna vprašanja in strožjo politiko do priseljencev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.