Anže Lebinger, STA

 |  Svet

Sodišče dovolilo stavko zaposlenim pri Lufthansi

Delovno sodišče v nemškem Darmstadtu je odobrilo stavko kabinskega osebja pri Lufthansi na letališčih v Frankfurtu in Münchnu. Sodnik je zahtevo Lufthanse za izdajo začasne odredbe prepovedi stavke zavrnil, zatem ko je ugotovil, da je sindikat Ufo zadovoljivo obrazložil cilje stavke. Peti dan stavke stevardes in stevardov je morala Lufthansa odpovedati več kot 900 letov na letališčih Frankfurt, München in Düsseldorf. Prizadetih je skoraj 100 tisoč potnikov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Gre za najdaljšo stavko v zgodovini Lufthanse.

Vodstvu koncerna ponoči pri delovnem sodišču v Darmstadtu ni uspelo z zahtevo za začasno odredbo za prepoved stavke na letališčih v Frankfurtu in Münchnu. Je pa za nezakonito ocenilo stavko delovno sodišče v Düsseldorfu, vendar se ta odločitev nanaša le na tamkajšnje letališče.

Kaj bo s čakajočimi potniki v naslednjih dneh, še ni znano, je povedal tiskovni predstavnik družbe. Letalski prevoznik poskuša svojim potnikom »karseda hitro sporočiti, kaj lahko pričakujejo«.

Spor glede tarifnih pogodb s sindikatom Ufo se sicer vleče že dve leti. Med najbolj spornimi temami so določbe o pogojih za upokojitev in pokojninsko zavarovanje za 19 tisoč stevardes in stevardov krovne družbe Lufthansa.

Koncern je pred nekaj dnevi stavkajočim predstavil izboljšano ponudbo, hkrati pa je član upravnega odbora Karl Ulrich opozoril, da je treba zaradi rastočih stroškov preveriti smiselnost letov na trgih, kjer vlada velika konkurenca. V sindikatu Ufo so to razumeli kot grožnjo z zmanjšanjem števila zaposlenih.

Pred kratkim smo na Mladini pisali tudi o napovedani stavki pilotov Adrie Airways: »Piloti slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways so za 30. november napovedali stavko, ki bo potekala od 5. 00 do 24.00. Za ta korak so se odločili zaradi zastoja pri pogajanjih za sklenitev nove kolektivne pogodbe.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.