IZAK KOŠIR, STA

 |  Svet

EU Žbogarju podaljšala mandat, na Kosovu ostaja do leta 2017 

Samuel Žbogar, nekdanji slovenski zunanji minister in aktualni posebni predstavnik EU na Kosovu

Samuel Žbogar, nekdanji slovenski zunanji minister in aktualni posebni predstavnik EU na Kosovu
© MIha Fras

Svet Evropske unije (EU) je posebnemu predstavniku Evropske unije na Kosovu Samuelu Žbogarju podaljšal mandat do 28. februarja 2017. Nekdanji slovenski zunanji minister je sicer na tem položaju od februarja 2012. Visoki predstavnici za zunanjo in varnostno politiko Federici Mogherini trenutno pomaga devet posebnih predstavnikov EU. V Bruslju pojasnjujejo, da ti skrbijo za "promocijo politik in interesov EU na težavnih območjih in državah in igrajo aktivno vlogo pri prizadevanjih za utrjevanje miru, stabilnosti in vladavine prava".

Slovenija ima v evropski zunanji službi tri predstavnike na visokih položajih v delegacijah EU po svetu. Ob Žbogarju sta to še Mitja Drobnič, ki je je vodja delegacije EU v Črni gori, in Jernej Videtič, ki vodi delegacijo EU v Gvajani.

Nekdanji dolgoletni zunanji minister Dimitrij Rupel, je konec julija leta 2013 Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) zaradi suma korupcije prijavil tudi Samuela Žbogarja, ker naj bi ta "postavljali zasebne interese pred interese države".

Intervju z Žbogarjem, ko je bil še zunanji minister, si lahko preberete tu

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.