IZAK KOŠIR, STA

 |  Politika

Cerar in Cameron jutri o napadih v Parizu, reformi EU in migracijah 

Miro Cerar, premier Slovenije

Miro Cerar, premier Slovenije
© Borut Krajnc

Premier Miro Cerar bo jutri odpotoval v London, kjer se bo na delovnem srečanju sestal z britanskim premierjem Davidom Cameronom. V središču pogovora bo reforma EU, ki jo predlaga Velika Britanija. Predsednika vlad se bosta posvetila tudi migracijam v EU s poudarkom na pogajanjih s Turčijo ter poti čez države Zahodnega Balkana in Srednje Evrope. Poleg tega si bosta tudi izmenjala stališča glede nedavnih terorističnih napadov v Parizu.

Predsednika vlad Slovenije in Velike Britanije sta se nazadnje srečala junija, ko je Cameron obiskal Slovenijo in na Cerarju predstavil stališča svoje vlade glede želene reforme Evropske unije. Britanski premier vse od ponovne izvolitve na položaj maja letos med evropskimi voditelji zbira podporo za spremembe, ki jih je pred dnevi tudi podrobneje opredelil.

V štirih ciljih je izpostavil zaščito enotnega trga, vzpodbujanje konkurenčnosti, izvzetje Velike Britanije iz poglabljanja unije skupaj s krepitvijo vloge nacionalnih parlamentov ter omejevanje pravic za prišleke iz drugih članic, ki naj ne bi mogli več koristiti določenih socialnih pravic ali davčnih olajšav.

Cerar se bo sicer v okviru obiska v Londonu ločeno sestal tudi z londonskim županom Alanom Yarrowom, s predsednikom Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) Sumo Chakrabartijem, predsednikom spodnjega doma parlamenta Johnom Bercowom in predsednico zgornjega doma, lordske zbornice, Frances D'Souza.

Kot so sporočili iz urada predsednika vlade, si bo slovenski premier očitno vzel nekaj časa tudi za promocijo Slovenije, saj si bo ogledal razstavo I feel Slovenia. I feel at Home., ki s serijo fotografij uveljavljenih slovenskih fotografov med 14. in 23. novembrom predstavlja Slovenijo kot "zeleno, aktivno in butično evropsko državo" s ciljem zvišanja prepoznavnosti in ugleda Slovenije v Veliki Britaniji, ki je eden od ključnih trgov slovenskega turizma.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.