IGOR MEKINA

 |  Svet

Francija in Rusija – znova zaveznici

Čeprav sta Francija in Rusija zaradi Ukrajine lani ohladili odnose skoraj do ledišča, Francija pa je na koncu celo odstopila od izgradnje dveh že skoraj končanih helikopterskih nosilk za Rusijo, so teroristični napadi na rusko potniško letalo družbe Metrojet A321 v Egiptu in nedavni teroristični napadi v Parizu (v obeh je umrlo skupaj 353 žrtev) obe državi potisnili v novo zavezništvo. Tako sta Francija, ki je uradno del »ameriške« koalicije, ki napada ISIS in Rusija 17. novembra prvič skupaj napadli položaje Islamske države. Istočasno je Francija naredila nepričakovan korak in za vojaško pomoč zaprosila tudi vse članice EU, ki so na zahtevo odgovorile pozitivno.

Uradna Moskva je včeraj tudi uradno priznala to, kar se je neuradno že vedelo, namreč, da je bilo tudi za strmoglavljenje ruskega letala nad Sinajem kriva bomba, saj so strokovnjaki v razbitinah odkrili sledi eksploziva. Ruske oblasti so za informacije o storilcih ponudile 47 milijonov dolarjev. Vladimir Putin pa je dejal, da se delo ruskih zračnih sil v Siriji ne more »samo nadaljevati«, pač pa ga je »potrebno intenzivirati tako, da bodo kriminalci razumeli, da je povračilo neizbežno.« Prav zato so tarče v Siriji prvič bombardirali tudi s pomočjo raket ruskih ladij v Sredozemlju. Večja prisotnost Rusije v Sredozemlju bi lahko bila nočna mora tudi za zvezo NATO. Obenem gre za demonstracijo sile, saj Rusija znova dokazuje, da lahko napada cilje na Bližnjem vzhodu tako s svojih ladij v »zaprtem« Kaspijskem morju in tistih ki so v Sredozemlju. To pa še ni vse, kajti cilje v Siriji Rusija po novem bombardira tudi s pomočjo svojih strateških bombnikov, ki so nad tarče prileteli iz Rusije. Rusko obrambno ministrstvo je objavilo posnetke napadov skupin letal Tupoljev Tu-95 ter Tu-22 in Tu-160, bombnikov dolgega dosega, ki so vzleteli iz ruskih letališč da bi napadli cilje v Siriji. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je dejal, da bo vključitev 25 strateških bombnikov omogočila podvojitev zračnih napadov v Siriji. Doslej so namreč zračne napade izvajala le najnovejša letala Su-34, kot tudi letala za napade na kopenske cilje Su-25 in Su-24M, ki vzletajo iz letališč v Siriji.

Ruska in francoska letala so tako že skupaj napadala cilje v Raki, »glavnem mestu« Islamske države. Ruski predsednik Putin in francoski predsednik Holland sta se pogovarjala tudi po telefonu, ruski predsednik pa je nato ukazal ruski mornarici, »da vzpostavi stik s francoskimi pomorskimi silami, ki pod vodstvom letalonosilke prihajajo v Mediteran, ter jih obravnavajo kot zaveznike«. Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian pa je za televizijo TF1 dejal, da je zaradi sprememb, ki so se zgodile v Rusiji po terorističnih napadih na rusko letalo v Egiptu »danes morda mogoča velika koalicija z Rusijo.« Doslej je bila največja ovira pri sodelovanju Rusije in Francije – poleg zapleta v Ukrajini – tudi zahteva Francije, da Bašar Asad, predsednik Sirije takoj odide s položaja, medtem ko Rusija zahteva, da o tem odloča ljudstvo na volitvah. Francoski predsednik Hollande bo 26. novembra obiskal Moskvo, kar bo še ena priložnost za izboljšanje stikov med državama. Dva dni pred tem naj bi se Hollande srečal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, s katerim se je tudi Putin pred nekaj dnevi ob drugem srečanju na kratko pogovarjal »na štiri oči.« Predsednik Holland se je po telefonu pogovarjal tudi z iranskim predsednikom Hassanom Rouhanijem, ki je podprl zamisel o enotni fronti proti Islamski državi. Tudi Iran pa vztraja, da boja proti ISIS-u ni mogoče povezati z avtomatskim odhodom Bašarja Asada, kot so to doslej zahtevale zalivske države ob podpori Turčije, ZDA in večine evropskih držav.

Sirska vojska pa medtem uspešno napreduje. Nedavno je uspela osvoboditi letalsko oporišče Kuveires blizu Alepa, ki se je nahajala v obroču ISIS-a od leta 2013. Ker jim sirska vojska s helikopterji ni mogla dostavljati pomoči so morali obkoljeni sirski vojaki sami gojiti svojo zelenjavo in sadje, da bi se prehranili. Avgusta letos je bilo najhuje, ko jih je napadlo več kot 1000 pripadnikov ISIS-a, vendar so vojaki uspešno odbili napad. Zaradi napredovanja sirske vojske je ISIS od začetka ruskega angažiranja v Siriji (ki je ob tem podprto z uradno prošnjo Sirije in ni enostransko, kot posredovanje zahodnih držav) izgubil že okoli 25 odstotkov ozemlja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.