IGOR MEKINA

 |  Svet

Turška lovca sestrelila rusko letalo

Ruski in turški viri so potrdili, da sta dva turška prestreznika ameriške proizvodnje F-16 sestrelila rusko letalo Su-24. Ruski Suhoj naj bi po podatkih turškega obrambnega ministrstva prekršil turški zračni prostor, pred sestrelitvijo pa naj bi bilo rusko letalo tudi 10 krat opozorjeno. Vendar je Rusija uradno zanikala to trditev. Kot je dejal ruski predsedniki Putin, ki je sestrelitev označil kot »sunek z nožem v hrbet s strani sodelavcev teroristov«, je bilo rusko letalo v času sestrelitve kilometer znotraj sirskega zračnega prostora.

Po sestrelitvi sta se oba pilota ruskega sicer uspela katapultirati iz letala, vendar je njuna usoda uradno še vedno neznana, medtem ko so se na spletu že pojavili posnetki turkmenskih upornikov, ki kričijo »Alah je velik«, se veselijo in plešejo okoli trupla pilota, ki ima v prsih vidne strelne rane. Po podatkih upornikov naj bi bila oba pilota mrtva, saj naj bi vanju ob spuščanju proti tlem streljali pripadniki terorističnih enot, ki se sicer borijo proti Asadu in jih podpirajo zahodne države ter Turčija. Poleg sestrelitve same je prav to poskrbelo za novo raven eskalacije tudi zato, ker prvi podatki kažejo, da sta bila ruska pilota na takšen način likvidirana šele potem, ko sta izskočila iz letala in nista več predstavljala nobene nevarnosti. Ubijanje pilotov v zraku pa predstavlja kršenje ženevskih konvencij. Nič manj sporno pa seveda ni tudi dejstvo, da je bila Turčija pripravljena izstreliti rakete na rusko letalo, ki ni ogrožalo nikogar v Turčiji, pač pa je napadalo cilje teroristov ISIS-a, proti katerim se vsaj uradno bori tudi Turčija. Resnica je seveda drugačna, tudi zahodni analitiki opozarjajo, da je ISIS organizacija, ki so jo ustvarile Turčija ter zalivske države ob podpori ZDA in njenih zaveznic, Turčija pa se še posebej nerada vključuje v boj zoper ISIS, saj je bolj sovražno nastrojena do Kurdov, sovražnikov ISIS-a. Prav zato med Turčijo in ISIS-om še vedno obstaja tiho sodelovanje, katerega najbolj viden del je predvsem tok nafte, ki iz iraških naftnih polj po bagatelni ceni odteka v Turčijo in od tu naprej proti številnim državam sveta. Kar 40 držav naj bi se na ta način posredno ali neposredno oskrbovalo s teroristično nafto, s tem pa financirajo tudi ISIS.

Ruski predsednik Vladimir Putin je že napovedal, da bo imel incident »resne posledice« za odnose med Rusijo in Turčijo. V nedavnem intervjuju je tudi jasno povedal, da se nafta, ki jo načrpa ISIS pošilja na turško ozemlje kar je »ogromen vir financiranja za teroriste.« Rusija je ob tem začela uničevati prav ta vir dohodkov teroristov, za razliko od ZDA, ki tega doslej ni počela in tudi ob zadnjih napadih teroriste pred napadi v arabskem jeziku celo obvešča, da imajo 45 minut časa, da se umaknejo z ameriških tarč. 

Ker je Turčija članica zveze NATO, ki jo je tudi takoj obvestila o dogodku, velja ta incident za enega od najtežjih v odnosih med Rusijo in članicami pakta NATO po koncu hladne vojne. Podobno resnih incidentov ni bilo veliko niti v času hladne vojne. Ruski mediji so v tem primeru že poročali kot o primeru, ki lahko sproži vojno regionalnih in svetovnih razsežnosti. Rusija in Turčija sta kljub ostrim besedam istočasno že poskusili nekoliko zmanjšati napetosti vsaj z nejasno retoriko. Turčija je umaknila sporočila o uničenju ruskega letala in pojasnjuje, da je zadela letalo »neznanega izvora«, rusko obrambno ministrstvo pa je dejalo, da je letalo zadel izstrelek zrak-zrak ne da bi navajalo, kdo ga je lansiral. Turčija je objavila tudi geografsko mapo, iz katere naj bi se videlo, da je rusko letalo res kršilo sirski zračni prostor, kar Rusija zanika. Vendar tudi ta mapa kaže, da bi – če bi turške trditve držale« rusko letalo vstopilo v sirski zračni prostor samo za pet sekund in bi torej že vstopilo v sirski zračni prostor še predno bi lahko bila izrečena opozorila.