IZAK KOŠIR

 |  Politika

SDS v Vitanju o družini in proti ZZZDR, Turšiča osebno "ugrabitev imena KSEVT" izredno moti

Miha Turšič, ustanovitelj in direktor KSEVT (Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij)

Miha Turšič, ustanovitelj in direktor KSEVT (Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij)
© Uroš Abram

Stranka SDS je v nedeljo javno tribuno z naslovom Za Slovenijo srečnih otrok organiziral v dvorani objekta KSEVT v Vitanju, kjer so govorili o razlogih proti noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR). V debati so sodelovali poslanec SDS Bojan Podkrajšek, teolog in filozof pater klaretinec Branko Cestnik ter predstavnik NSi Jure Levart. Direktor in ustanovitelj Ksevta Miha Turšič pravi, da so uradna stališča KSEVT tista, ki jih sami sporočajo javnosti in ne mnenja posamezih organizatorjev dogodkov v kulturni dvorani Vitanje, ki jih ti izražajo v sklopu svojih aktivnosti, dodaja pa, da ga osebno takšna "ugrabitev imena KSEVT" izredno moti, saj je "več kot ZA" in je "svoj glas oddal že po pošti".

Stranka SDS je najmočnejša politična skupina v vitanjski lokalni skupnosti in za številne svoje dejavnosti uporablja dvorano v objektu KSEVT. Tudi tokrat so svoj dogodek organizirali v za te namene poimenovani "kulturni dvorani Vitanje", za kar so tudi plačali najem dvorane. Ker so napačno uporabili poimenovanje lokacije, so jih v Ksevtu že pozvali, da to spremenijo, kar so potrdili, da tudi bodo.

SDS je med drugim na svoji spletni strani zapisala, da je pater Branko Cestnik novelo zakona "osvetlil z več vidikov - humanističnega, psihološkega, pedagoškega in teološkega". Občinstvo se je po navedbah stranke "strinjalo, da takšno ponujanje »demokracije« in nekakšna »kvazi« enakopravnost potiska Slovenijo izven konteksta njenega podstata, ki sloni na slovenski poštenosti in družini, v kateri sta glava družine dva različna spola s potomstvom ter sta osnovna in naravna nosilca razvoja in obstoja človeške družbe nasploh".

Poslanec SDS Bojan Podkrajšek je po poročanju SDS.si uvodoma opisal, "kako je bilo pred javno tribuno pri sveti maši", všeč so mu bila težka vhodna cerkvena vrata, kakršnih po njegovem ni več veliko v Sloveniji. V besedilu se jim je zdelo vredno zapisati tudi, da se "ljudem ni mudilo domov, ampak so pred cerkvijo poklepetali in si izmenjali pozdrave".

»Če bi lani na četrto adventno nedeljo, ko smo prižigali štiri lučke in smo bili tik pred božičem, nekdo rekel, da bomo letos postavljali ograje in se odločali o družini, mu zagotovo ne bi verjel. Kam gre Slovenija, kam gre svet?,« se je vprašal poslanec SDS. »Družina sta oče in mati in ne dve osebi,« je povedal Bojan Podkrajšek in izpostavil glavno težavo novele Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR), ki je po njegovem mnenju posvojitev otrok v istospolne skupnosti. »Posvojitev otrok ni človekova pravica, ampak je dar,« je še poudaril.

»Referendum o Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je tako pomemben, kot je bil tisti pred petindvajsetimi leti, ko smo se odločali o naši državi,« je opozoril Jure Levar iz NSi in udeležence javne tribune pozval, naj gredo vsi na referendum in obkrožijo proti, ne zaradi sebe, ampak za svoje otroke in (celo) vnuke.

Na javni tribuni so sodelovali tudi otroci iz pevskega zbora Lučke, ki so (kot je navedeno na njihovi spletni strani) večinoma osnovnošolci. Za otroke gre?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.