Anže Lebinger, STA

 |  Politika

Protest proti bodeči žici v Istri

© Anže Petkovšek

Nezadovoljstvo krajanov s postavitvijo žične ograje na Primorskem se stopnjuje. Na družbenem omrežju Facebook je nastala skupina Proti bodeči žici v Istri. Danes bo v okviru tega potekal napovedani shod »Proti žici, za humano Evropo« v Brezovici pri Gradinu in Dragonji. Prvi del shoda naj bi potekal ob 11. uri v naselju Brezovica v koprskem zaledju in bo imel poudarek na kulturnem programu, ob 14. uri pa se bo shod nadaljeval v vasi Dragonja tik ob istoimenskem mejnem prehodu s Hrvaško. Svoje zanimanje za dogodek je doslej izrazilo čez 230 ljudi.

Facebook skupina Proti bodeči žici v Istri in drugod je namenjena vsem, ki so proti delitvi Istre s fizičnimi ovirami. V območnem odboru stranke Solidarnost za Slovensko Istro so opozorili na »vsestransko škodljivo politiko varovanja slovenskih obmejnih območij s postavljanjem žičnate ograje na meji s Hrvaško«. »Istrani smo se v preteklosti takšnim poskusom – na legalne, in tudi nelegalne, a legitimne načine – že upirali in verjamemo, da bo tako tudi sedaj,« so napovedali.

Slovensko vlado so ob tem pozvali, da upošteva vse negativne učinke, ki jih ima žičnata ograja na lokalno prebivalstvo in medsosedske odnose, slovensko gospodarstvo in turizem, prometno povezanost, kulturne izmenjave, okolje, ter tudi na divje živali in vodo. Na temelju slovenske ustave in medkulturnih vrednot, ki jim želi slediti slovenska družba, naj se odstrani rezilna žica s celotne slovensko-hrvaške meje.

Do danes je postavljenih 137 kilometrov žične ograje, in sicer na območjih policijskih uprav Maribor, Celje, Murska Sobota, Novo mesto, Ljubljana in Koper, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Ograjo so postavili na 36 različnih posamičnih lokacijah od mejnega prehoda Gibine v občini Razkrižje do doline reke Dragonje v občinah Piran in Koper. Ograjo z žico tako postavljajo na območjih občin Razkrižje, Ormož, Središče ob Dravi, Podlehnik, Žetale, Bistrica ob Sotli, Rogatec, Podčetrtek, Brežice, Črnomelj, Metlika, Osilnica, Ilirska Bistrica, Piran, Koper in Kozina.

O zgodovini bodeče žice je v Mladini pisal Staš Zgonik.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.