Izak Košir, STA

 |  Svet

Hitlerjev Mein Kampf spet na knjižnih policah v Nemčiji 

Adolf Hitler: Mein Kampf (Moj boj)

Adolf Hitler: Mein Kampf (Moj boj)
© Wikimedia

V knjigarnah v Nemčiji je včeraj prvič po letu 1945 znova na voljo razvpito delo nacističnega vodje Adolfa Hitlerja Moj boj (Mein Kampf). Gre za novo izdajo, ki je pospremljena s kritičnimi opombami in naj bi služila "pedagoškim namenom". S 1. januarjem so namreč po 70 letih potekle avtorske pravice za Moj boj, ki ga je Hitler spisal med prestajanjem zaporne kazni med letoma 1923 in 1924, prvič pa je izšel leta 1925. 

Bavarske oblasti so vse doslej prepovedovale izdajo Hitlerjevega dela iz spoštovanja do žrtev nacističnega nasilja in z namenom preprečevanja razpihovanje sovraštva. Od leta 2006 je kontroverzna knjiga na voljo tudi v slovenskem prevodu, izdala jo je celjska založba Mavrica, prevedel pa jo je Marjan Furlan. 

Dva tisoč  strani dolga nova izdaja fanatičnega antisemitskega manifesta je opremljena s 3.500 opombami in razlagami, ki kritizirajo in izpodbijajo ideologijo nacističnega vodje. Knjiga stane 59 evrov, prvi natis pa bo izšel v nakladi približno 4.000 izvodov. Avtorske pravice za Moj boj je leta 1945 dobila nemška južna zvezna dežela Bavarska, ki je v skladu z odločitvijo zavezniških sil prevzela nadzor nad največjo nacistično založniško hišo.

"Gre za razbijanje mita," je v začetku decembra poudaril direktor Instituta za sodobno zgodovino v Münchnu Andreas Wirsching. Njegova ekipa se je leta 2009 lotila spornega dela. "Nujno je za vedno razdelati Hitlerja in njegovo propagando ter s tem odstraniti simbolično moč te knjige," piše na spletni strani omenjenega inštituta. A kljub več tisoč opombam se kritiki vnovične izdaje Mojega boja bojijo, da bi lahko širil skrajno desno ideologijo.

Predsednik Svetovnega judovskega kongresa Ronald Lauder je sicer spomnil, da je bil Moj boj že doslej v veliki meri na voljo, med drugim tudi prek spleta, zato meni, da iztek avtorskih pravic ne bo bistveno spremenil situacije.

V Nemčiji še vedno v veljavi ostaja prepoved golega besedila Mojega boja, za kar je zagrožen tudi kazenski pregon zaradi spodbujanja rasnega sovraštva. Moj boj poleg tega v nekaterih državah, ki so bile pod nacistično okupacijo, npr. v Avstriji in na Nizozemskem, še naprej ostaja prepovedan, tako da ga tam tudi v prihodnje ne bo. So pa prevod že napovedali v Franciji.

Med drugim je do Mojega boja brez težav priti v Indiji in Braziliji, v Turčiji so od leta 2004 prodali 30.000 kopij, tudi v ZDA knjiga ni prepovedana, na Japonskem pa je na voljo celo v obliki stripa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.