IK, STA

 |  Svet

Sanders prehiteva Clintonovo 

Bernie Sanders

Bernie Sanders
© WikiCommons

Senator iz Vermonta Bernard Sanders je prevzel vodstvo v zadnjih anketah v zveznih državah Iowa in New Hampshire pred nekdanjo državno sekretarko Hillary Clinton. Slednja je zaradi tega sprožila ofenzivo v tekmi za osvojitev demokratske predsedniške nominacije ter poklicala na pomoč soproga Billa in hčerko Chelsea.

Clintonova sicer še vedno zanesljivo vodi v nacionalnih anketah in v državah, kjer bodo strankarske volitve potekale po Iowi (1. februar) in New Hampshiru (9. februar). Vendar pa ji lahko poraz v omenjenih dveh državah resno ogrozi načrte, saj je vse več demokratov prepričanih, da lahko tudi Sanders premaga kateregakoli kandidata republikancev.

Clintonovo je v neroden položaj spravil celo podpredsednik ZDA Joe Biden, ki je hvalil Sandersa kot kredibilnega dolgoletnega borca proti neenakostim. Kandidatka je kasneje za CNN dejala, da je Biden mislil na čas, ko je vodila State Department in se takrat ni mogla posvečati "domačim temam".

Hillary Clinton je v pogovoru nato Sandersa napadla zaradi njegovih pobud o splošnem zdravstvenem zavarovanju za vse Američane po vzoru evropskih držav, kot tudi zaradi predloga o brezplačnem šolanju na univerzah. Clintonova trdi, da tega v ZDA ni mogoče uvesti, ker bo predrago, poleg tega pa je sama to že poskušala in se opekla.

Clintonovi v New Hampshiru in Iowi pomagata njen soprog in nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton ter hčerka Chelsea, ki je povedala, da želi Sanders pravzaprav uničiti zdravstveno reformo predsednika Baracka Obame. Tovrstni napadi sicer niso padli na najbolj plodna tla, saj je Obamova reforma še vedno zelo nepriljubljena in jo želi večina Američanov zamenjati z nečim, kar bo "stalo manj". Chelsea je sicer nekdanja novinarka (med letoma 2011 in 2014 je bila poročevalka za televizijo NBC), te dni pa sedi v upravnem odboru fundacije svojih staršev. 

Zadnja anketa Quinnipiac v Iowi daje Sandersu 49 odstotkov podpore, Clintonovi pa 44 odstotkov. Pred mesecem dni je Clintonova sicer še rahlo vodila. Če sodimo po javnomnenjskih anketah, je ena od njenih največjih težav ta, da kar četrtina demokratskih volivcev meni, da ji ne gre zaupati. O Sandersu ima takšno mnenje zgolj deset odstotkov volivcev.  

Clintonova je nedavno dobila tudi podporo organizacije Planned Parenthood, ki ženskam po ZDA med drugim pomaga pri splavu, podprla pa jo je tudi Bradyjeva kampanja, največji protiorožarski lobi v ZDA. 

Hillary Clinton Sandersa vseskozi kritizira, ker je leta 2005 glasoval za zakon, ki je zaščitil proizvajalce orožja pred odškodninskimi tožbami. Sanders trdi, da povsem podpira prizadevanja predsednika Obame proti orožju.

Sanders je med tem uspel dobiti podporo liberalne aktivistične skupine MoveOn, ki Clintonove ni hotela podpreti in si je prizadevala, da pridobi senatorko Elizabeth Warren. Ta ni hotela kandidirati in članstvo je tako na volitvah podprlo Sandersa. Od 340.000 vseh njihovih glasov jih je Clintonova dobila manj kot 14 odstotkov. 

MoveOn napoveduje energično kampanjo aktivistov in prostovoljcev za Sandersa v Iowi in New Hampshiru, kjer bo senator verjetno zmagal. Tudi zadnja anketa Manmouth kaže, da ima Sanders med volivci demokratske stranke 53 odstotkov odstotkov podpore, Clintonova pa zgolj 39 odstotkov. Anketa ugotavlja, da Sanders prvič doslej rahlo vodi tudi med ženskim delom volilnega telesa demokratske stranke.  

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.