Darja Kocbek 

 |  Svet

Letališke kontrole za šolarje v New Yorku

© WikiCommons

Več kot 100 tisoč šolarjev v New Yorku sme vstopiti v svojo šolo šele potem, ko so pregledani po enakem postopku kot potniki na letališčih. Novinarji spletnega časopisa ProPublica so v svoji raziskavi ugotovili tudi, da je verjetnost, da bodo varnostniki od njih zahtevali, da morajo iti skozi detektor kovin, pri temnopoltih in špansko govorečih šolarjih iz priseljeniških družin trikrat večja kot pri belopoltih šolarjih. Skoraj 21 let po uvedbi poostrenih varnostnih ukrepov v več kot 80 šolah, se postavlja vprašanje, ali ti naredijo več škode kot koristi.

Zdaj morajo vsako jutro skozi detektor kovin, ki je nameščen pred vhodnimi vrati, šolarji 236 šol. Naprave za zaznavanje kovin so v 90. letih prejšnjega stoletja namestili pred šole zaradi hitrega naraščanja kriminala. V zadnjih desetih letih se je kriminaliteta v šolah zmanjšala za 48 odstotkov, samo lani za 11 odstotkov, kažejo podatki policije v New Yorku. Od leta 1998 so izpred šol umaknili le dve napravi.

Člani strokovne skupine, ki jih je imenoval župan Bill de Blasio, so julija lani napisali poročilo, v katerem predlagajo umik nekaj naprav za zaznavanje kovin. Čeprav je od takrat minilo že pol leta, ministrstvo za izobraževanje še ni objavilo meril za njihovo odstranitev. Priporočilom strokovne skupine ostro nasprotuje približno 5000 agentov za varnost, ki so tehnično del policije v New Yorku.

Greg Floyd, vodja sindikata uslužbencev vladnih agencij Teamsters Local 237, zavrača trditve, da detektorje kovin uporabljajo v glavnem v šolah, ki jih obiskujejo otroci iz revnejših temnopoltih družin in družin špansko govorečih priseljencev. Po Floydovih besedah otroci v teh okrožjih zahtevajo namestitev teh naprav. Sam recimo ne bi priporočil namestitve detektorja na šoli Brooklyn Tech, ker jo obiskujejo šolarji iz premožnih okrožij, ki se želijo učiti, ne pretepati. To po njegovih besedah ne velja za vse javne šole v New Yorku. Zato otrok v vseh šolah ni mogoče obravnavati enako.

Kljub široki uporabi detektorjev kovin, so z okrog tremi milijoni pregledov v prvih dveh mesecih letošnjega šolskega leta po podatkih policije v New Yorku odkrili zelo malo nedovoljenih predmetov. Nekateri uslužbenci šol so prepričani, da varnostni pregledi povzročajo vedenjske motnje med šolarji. Učiteljica Tyler Brewster, ki je prej poučevala na šoli z detektorji, zdaj pa poučuje na šoli, ki jih nima, pravi, da na nobeni šoli od šolarjev ne bi smeli zahtevati, naj gredo skozi skener, saj je to za cele skupine šolarjev sporočilo, da niso vredni zaupanja.

»Nam učiteljem ni treba iti skozi skener in jaz nisem manj ali bolj človeška kot naši šolarji. Zakaj zaupati meni, da bom, ko imam slab dan, ravnala pravilno z otrokom, ki ima slab dan,« sprašuje. Ko je deževalo, so morali otroci čakati v vrsti pred šolo, nekateri so si morali sezuti čevlje, čeprav so tla bila mokra, zato je prihajalo do pregovarjanja med šolarji in varnostniki.

Šola, kjer so odstranili skenerje, je stavba nekdanje Eastern District High School v Brooklynu. To so storili leta 2006, ko so jo zaprli in v stavbo naselili tri nove manjše šole. William Jusino, ravnatelj Progress High School, ene od teh novih šol, pravi, da je prejšnja šola bila na tako slabem glasu, da so lokalne trgovine zaprli, ko se je končal pouk. Ravnatelji vseh treh novih šol so skupaj s starši in lokalnimi politiki kljub temu prepričali ministrstvo za izobraževanje, da je odstranilo detektorje. Prvi dve leti so šolarje vsak dan opozorili, da jim zaupajo, da v šolo ne nosijo orožja.

Odločitev o odstranitvi skenerjev je bila najresneje na preizkušnji januarja lani, ko sta bila dva šolarja iz Jusinove šole ustreljena dve ulici vstran od šole. Ravnatelji so takrat spravili šolarje v zgradbo in dali namestiti začasne detektorje kovin v stavbi. Nekateri uslužbenci šole so takrat zahtevali vrnitev detektorjev. »Toda odgovor niso stroji, odgovor so odnosi,« pravi Jusino. Orožje bo prišlo v šolo brez detektorjev kovin in z detektorji kovin. Bistvo je, kakšno zaupanje in vrednote prevladujejo v šoli.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.