Izak Košir

 |  Družba

Incident s svinjskimi glavami ni vandalizem, temveč napad na muslimansko skupnost

© Islamska skupnost

Svet za odziv na sovražni govor ostro obsoja nedavni napad na simbol muslimanske skupnosti v Sloveniji, ki se je zgodil v noči z 12. na 13. januar. Tako so njegovi člani zapisali  sporočilu za javnost, kjer so opozorili na napad na manjšinsko versko skupnost, od odgovornih pa zahtevajo resno obravnavo in jasen odziv, da so tovrstna dejanja v Sloveniji kazensko pregonljiva.

"Svinjske glave in razlitje krvi po gradbišču Islamskega kulturnega centra v Ljubljani nedvomno spadajo med dejanja spodbujanja verskega sovraštva in nestrpnosti. Gre za napad na manjšinsko versko skupnost, ki ji je bila pravica do verskega objekta v Sloveniji odrekana več desetletij in je zato še danes verske obrede primorana opravljati v najetih zasebnih objektih in celo v športnih dvoranah. Napad zato razumemo kot zastraševanje manjšinske verske skupnosti, kar je še posebej zaskrbljujoče v okoliščinah naraščajočega protimuslimanskega razpoloženja tudi širše v Evropi," meni Svet za odziv na sovražni govor in dodaja, da od odgovornih zahteva resno obravnavo in jasen odziv, da so tovrstna dejanja v Sloveniji kazensko pregonljiva.

Ob tem poudarjajo, da ne gre zgolj za vandalizem, temveč za dejanje, ki ima jasen simbolni pomen napada na muslimansko skupnost. "Od hujskaških besed in sovražnega govora, ki se razširja v medijih, na političnem prizorišču in na družbenih omrežjih, smo s tem prešli k dejanjem. Za to dejanje so posredno odgovorni tudi tisti mediji, ki so spodbujali nestrpnost do muslimank in muslimanov v Sloveniji in še posebej do gradnje džamije. Zgodovina nas uči, da so sovražne besede pogosto predhodnica sovražnim dejanjem," še poudarjajo v javnem pismu in pozivajo politične akterje, medije, civilno družbo in splošno javnost k skupnemu prizadevanju za strpno, spoštljivo in kulturno izražanje stališč in pogledov. Hkrati pa tudi k opuščanju in zavračanju vsakršnega delovanja, ki bi lahko slovensko družbo pahnilo v val neobvladljivega sovraštva do muslimank in muslimanov. 

Svet za odziv na sovražni govor sestavljajo Mitja Blažič, Zlatan Čordić – Zlatko, Ciril Horjak – dr. HorowitzLija Mihelič, Brankica Petković, Lea Širok, podpredsednika Sveta Metka Mancin Čeplak in Jernej Rovšek ter predsednica Sveta Nataša Pirc Musar. 

Podoben napad se je zgodil tudi konec novembra lani, ko je neznanec razbil okno pri vhodnih vratih na objektu Islamske skupnosti v Sloveniji na Grablovičevi v Ljubljani. V slovenski islamski skupnosti so takrat opozorili, da smo bili v preteklih dneh s strani nekaterih medijev priča vsakodnevnemu pozivanju in hujskanju ljudi na linč muslimanov in njihove skupnosti. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.