Izak Košir, STA

 |  Družba

Bela krajina brez bodeče žice ob Kolpi, ministrstvo pa ustanavlja urad za delo z begunci

Žica pod vodo v reki Kolpi ...

Žica pod vodo v reki Kolpi ...
© Puntarji Slovenije

V Beli krajini so v zadnjih dneh odstranili žično ograjo z rezili, ki so jo vojaki postavili ob Kolpi. Na izpostavljenih mestih so jo, ali jo še bodo, nadomestili s kovinsko panelno ograjo, na preostalem rečnem obrežju so ostali v zemljo zabiti železni nosilci, na katere jo lahko po potrebi vrnejo. V kostelski občini ograja še stoji. Ministrstvo pa ustanavlja urad za delo z begunci, ki naj bi prevzel del dela, za katerega zdaj skrbijo prostovoljci.

Metliški župan Darko Zevnik je povedal, da so vojaki bodečo žico ob Kolpi v glavnem pobrali in jo prepeljali v novomeško vojašnico, na terenu pa so ostali le nosilci ograje in napenjalna žica. Na t. i. vstopno-izstopnih mestih so jo, ali pa jo še bodo nadomestili s panelno ograjo. Žično ograjo naj bi sicer v primeru potrebe hitro namestili nazaj, je dodal. 

Po besedah črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič je v torek ob Kolpi stalo le še nekaj malega žično-rezilne ograje, predvsem na območju Paunovičev. Na območju črnomaljske občine pa so panelno ograjo do zdaj postavili le na območju kampov ob Kolpi.

Povsem drugačno pa je stanje na območju gorvodne Občine Kostel, kjer imajo ožičenih 28 kilometrov od skupaj 34 kilometrov obrežja reke Kolpe. Tamkajšnja županja Lili Butina je dejala, da ograja, ki jo je drevesno plavje narasle Kolpe ponekod močno poškodovalo, stoji še v celoti. Najbolj poškodovana pa je na območju Slavskega Lazu. Dodala je, da so ji pristojni nakazali, da naj bi del žično-rezilne ograje odstranili tudi na Kostelskem oz. da bi jo ponekod nadomestili s panelno ograjo.

Metliški župan Zevnik in direktorica črnomaljske občinske uprave Tamara Potočar sta se v Ljubljani v torek sestala s predstavniki ministrstva za notranje zadeve, ki so predstavili stanje glede migrantov in jih obvestili, da ministrstvo ustanavlja urad za delo z begunci, ki naj bi prevzel del dela, za katerega zdaj skrbijo prostovoljci.

Kaj se bo zgodilo v primeru zaprtja slovenske južne meje, predstavniki ministrstva niso povedali, ker "scenariji še niso javni". Pravzaprav niso izvedeli nič novega, tako, da je bil metliški župan nad sestankom razočaran, Čemas Stjepanovičeva pa je ocenila, da je črnomaljska predstavnica na ministrstvu namesto konkretnih dobila zgolj splošne informacije o migrantih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.