Anže Lebinger

 |  Družba

Nemčija želi z mobilno aplikacijo beguncem olajšati integracijo

Nemška vlada je izdala novo mobilno aplikacijo, s katero želi pomagati prosilcem za azil pri integraciji v novo okolje. Aplikacija je poimenovana Ankommen (prispeti) in je na Googlovem Play Storeu na voljo brezplačno. Zaenkrat deluje na mobilnikih z operacijskim sistemom Android, kmalu pa si jo bojo lahko prenesli tudi uporabniki Applovih naprav. Aplikacija je nastala v skupnem projektu, v katerem so sodelovali Zvezna agencija za delo, Zvezni urad za migracije in begunce, Goethejev inštitut ter javna radijska in televizijska postaja Bayerischer Rundfunk. Aplikacija je na voljo v arabskem, angleškem, nemškem, francoskem in perzijskem jeziku (farsi). Vključuje osnovni (interaktivni) nemški jezikovni tečaj, informacije o azilnem postopku ter pomoč pri zaposlitvi in poklicnem usposabljanju. Prav tako pa nudi informacije o nemških vrednotah in socialnih navadah, z nasveti drugih tujcev, ki živijo v Nemčiji.

Aplikacijo lahko uporabljajo popolni začetniki, saj je učenje osnovano na postopnem nadgrajevanju znanja. Na voljo so odgovori na številna pomembna in najbolj pogosta vprašanja, s katerimi se soočajo begunci. Kategorija o vrednotah in načinu življenja v Nemčiji je bila po besedah ustvarjalcev precej kočljiva. Po dogodkih v Kölnu je bila dodana še kategorija o spolni enakopravnosti, pojasnjuje za Der Tagesspiegel Susanne Poelchau, urednica pri radiotelevizijski postaji Bayerischer Rundfunk. Urednica poudarja tudi pomembnost nudenja informacij o verski svobodi, saj naj bi bila vprašanja v povezavi s tem zelo pogosta.  

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.