IK, STA

 |  Politika

Pahor s hrvaško predsednico o migracijah in prihajajočem srečanju obeh s predsednikom Avstrije

Predsednika Hrvaške in Slovenija lani v Logarski dolini.

Predsednika Hrvaške in Slovenija lani v Logarski dolini.
© Mladina

Predsednik republike Borut Pahor se je s hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović včeraj nenapovedano sestal na neformalnem delovnem kosilu na gradu Otočec. Iz Pahorjevega urada so sporočili, da sta se pogovarjala predvsem o "izzivih, s katerimi se sooča Evropska unija (EU) zaradi pritiska migracij". V luči poostrenih ukrepov, ki so jih na meji začele izvajati nekatere države EU, sta se Pahor in Grabar-Kitarovićeva zavzela za tesne in prijateljske odnose z vsemi sosedami, še posebej s tistimi na tako imenovani "balkanski migrantski poti". 

Dogovorila sta se za skorajšnje srečanje trilaterale predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške, ki ga bo tokrat gostila Hrvaška. Lani so se predsedniki srečali v Logarski dolini.

Predsednika sta se pogovarjala tudi o nadaljevanju skupne regionalne pobude Brdo-Brioni, ki bo letos v Bosni in Hercegovini, predvidoma konec maja. Srečanje bo posvečeno nadaljnji integraciji držav jugovzhodne Evrope v EU in zvezo Nato.

Pahor in Grabar-Kitarovićeva sta se sestala na neformalnem srečanju v okviru dogovorjenega rednega dialoga, ki je namenjen aktualnim bilateralnim in mednarodnim vprašanjem, so še pojasnili v uradu predsednika republike.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.