Izak Košir, STA

 |  Svet

Nizozemska begunce direktno nazaj v Turčijo, Švedska pa bo neuspešne prosilce za azil izgnala

© Matic Zorman

Nizozemska, ki trenutno predseduje Svetu EU, je predlagala nov evropski načrt, po katerem bi begunce z grških otokov s trajekti vozili kar direktno nazaj v Turčijo, ne pa na grško celino. O tem načrtu se trenutno pogovarjajo v več članicah EU, je za časnik Volkskrant povedal vodja poslanske skupine vladajočih socialdemokratov Diedrik Samsom in dodal, da se bo Evropa po drugi strani obvezala, da bo letno sprejela od 150.000 do 250.000 beguncev, saj so to edini pogoji, pod katerimi bi bila Turčija pripravljena sprejeti "vrnjene" begunce. Vzporedno s tem pa Švedska načrtuje izgon do 80.000 iskalcev azila, ki so jim zavrnili prošnje oz. jim jih bodo. Tako je napovedal njihov notranji minister Anders Ygeman. Za to bodo najeli številna letala, proces vračanja neuspešnih prosilcev za azil pa naj bi potekal več let. 

Nizozemski premier Mark Rutte se o vračanju beguncev v Turčijo že intenzivno pogovarja z Nemčijo, Švedsko in Avstrijo. Po poročanju tiskovne agencije dpa bi lahko omenjeni načrt zaživel že marca ali aprila. 

Švedski minister Ygeman pa je o načrtih za izgon iskalcev azila, ki so jim (ali jim še bodo) zavrnili prošnje, pojasnil, da so policija in pristojni za migracije že dobili nalogo, da pripravijo program, kako bi to izvedli v praksi. Omenjal je 60.000 ljudi, a nato dodal, da bi se ta številka lahko povzpela do 80.000. Ker gre za tako visoke številke, je Ygeman izjavil, da bodo morali uporabiti čarterske lete, kar je pri postopkih vračanja neuspešnih prosilcev za azil sicer neobičajno. Pri manjšem številu bi jih namreč vračali z rednimi leti. 

Minister je svoje ocene baziral na podatkih švedskega urada za migracije. Ta je v letu 2015 obravnaval 58.800 prošenj za azil, odobrili pa so jih približno 55 odstotkov. Švedska, ki ima nekaj manj kot deset milijonov prebivalcev, je lani sprejela več kot 160.000 prosilcev za azil. Na glavo prebivalca jih je tako sprejela največ med državami članicami Evropske unije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.