Neža Mlakar

 |  Svet

Mehika odpira vrata istospolnim porokam

Parada ponosa v Ljubljani iz leta 2014

Parada ponosa v Ljubljani iz leta 2014
© Borut Krajnc

V Mehiki se istospolno usmerjeni pari lahko poročijo v šestih od dvaintridesetih držav. Vrhovno sodišče je namreč konec januarja soglasno odločilo, da je odrekanje pravice do poroke istospolnih parov v državi Jalisco protiustavno. S tem je Jalisco postala šesta država, ki dovoljuje istospolne poroke. Mehika je sedaj na dobri poti, da bo dosegla popolno enakopravnost zakonske zveze.

Mehiško vrhovno sodišče je odkrilo, da je bil 260. člen civilnega zakonika države Jalisco protiustaven, ker je spodkopaval samoodločanje ljudi in nasprotoval pravici do svobodnega razvoja osebnosti vsakega posameznika ter kršil je načelo enakosti. Homoseksualne pare je namreč obravnaval drugače od heteroseksualnih. Država Jalisco je zakon poskušala opredeliti samo za heteroseksualne pare aprila lani, kar je bilo že takrat v nasprotju z vrhovnim sodiščem.

S sklepom sodišča se zdi verjetno, da bo to sedaj stopilo na stran gejev in lezbijk, če neka mehiška država pred sodišče pripelje prepoved istospolnih porok. S tem Mehika počasi utira pot enakopravnosti.

Mehiške zvezne države, ki so pred državo Jalisco že legalizirale istospolne poroke, so Mexico City, Chihuahua, Coahuila, Nayarit and Quintana Roo. Vse mehiške države morajo istospolnim porokam, ki so bile sklenjene v teh državah, priznati zakonitost, najsi njihova država izvaja istospolne poroke ali ne.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.