TK, STA

 |  Svet

Danilo Türk uradni kandidat za naslednjega generalnega sekretarja ZN

Danilo Türk

Danilo Türk
© Borut Peterlin

Slovenija je prvič v svoji zgodovini uradno vstopila v tekmo za vodilni položaj svetovne organizacije. Uradne kandidature so doslej pred Slovenijo vložile že Makedonija, ki je predlagala nekdanjega predsednika generalne skupščine Združenih narodov (ZN) Srgjana Kerima, Hrvaška, ki v boj pošilja prejšnjo zunanjo ministrico Vesno Pusić, in Črna Gora, ki je predlagala nekdanjega premierja Igorja Lukšića. Slovenski stalni predstavnik pri ZN v New Yorku Andrej Logar je danes pri predsedniku Generalne skupščine ZN Dancu Mogensu Lykketoftu in predsedujočemu Varnostnemu svetu ZN v februarju Venezuelcu Rafaelu Dariu Ramirezu Carrenu vložil uradno slovensko kandidaturo Danila Türka za generalnega sekretarja ZN.

Ramirez Carreno in Lykketoft bosta o slovenski kandidaturi poročala naprej članicam ZN. Kandidatur bo še več in ne bodo omejene le na vzhodnoevropsko regionalno skupino sistema ZN, ki doslej še ni dala generalnega sekretarja in bi neformalno morala sedaj priti na vrsto. Od držav, ki ne spadajo v to skupino, je namero o prijavi kandidature izrazila Portugalska, ki bo kandidirala z nekdanjim visokim komisarjem ZN za begunce.

Najbolj ustreznega kandidata za naslednika Ban Ki Moona bo izbral Varnostni svet in ga predlagal v potrditev Generalni skupščini ZN, postopek pa naj bi bil sklenjen že jeseni. 

Women's media center in drugi analitiki ugibajo, da bo Ban najverjetneje dobil naslednico, saj so se okrepili pozivi, da je poleg vzhodnoevropske skupine napočil tudi čas za žensko na čelu ZN. Največ možnosti za položaj naj bi imela generalna direktorica Unesca in nekdanja zunanja ministrica Bolgarije Irina Bokova, a je poleg nje potencialna kandidatka tudi evropska komisarka Kristalina Georgijeva, ki prihaja iz iste države. Bolgarija bo morala zato najprej urediti zaplet in se odločiti za eno ali drugo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.