IK, STA

 |  Svet

Bruselj Sloveniji izrekel dva opomina zaradi nespoštovanja azilnih pravil

Evropska komisija, Bruselj

Evropska komisija, Bruselj
© WikiCommons

Slovenija je iz Bruslja dobila dva opomina, ker ne spoštuje evropske azilne zakonodaje. Če ne bo ustrezno ukrepala v dveh mesecih, lahko Evropska komisija primer predloži Sodišču EU. Komisija svari tudi pred zajetnimi kaznimi, zaradi nespoštovanja evropskih azilnih pravil pa ukrepa z devetimi opomini proti sedmim članicam. Poleg Slovenije so to še Nemčija, Estonija, Grčija, Francija, Italija in Latvija.

Teh sedem držav ni uspelo dokazati, da v celoti izvajajo nova pravila, ki se nanašajo na obravnavo prošenj za azil in sprejemne standarde, so pojasnili v komisiji in opozorili, da kršiteljicam pretijo zajetne kazni.

Slovenijo, Estonijo in Nemčijo komisija poziva, naj jo obvestijo o nacionalnih ukrepih za prenos direktive o azilnih postopkih, ki opredeljuje skupne postopke za odobritev ali umik mednarodne zaščite.

Poleg tega Slovenijo, Grčijo, Francijo, Italijo in Latvijo v Bruslju opozarjajo, ker niso sporočile ukrepov za popoln prenos direktive, ki razširja obseg direktive o dolgotrajnem prebivanju.

Vseh devet primerov se nanaša na prenos evropskega pravnega reda v nacionalno zakonodajo, ki lahko pomembno prispeva k večji usklajenosti med nacionalnimi azilnimi sistemi, poudarjajo v komisiji.

Zmanjšanje razlik med nacionalnimi azilnimi sistemi igra pomembno vlogo pri zmanjševanju sekundarnih gibanj prosilcev za azil, so še izpostavili v Bruslju.

Odločitve sodijo v sklop migracijskega svežnja, ki ga je danes objavila komisija. V njem je ocenila izvajanje doslej sprejetih ukrepov pri soočanju z begunsko krizo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.