IK, STA

 |  Politika

Cerar: "Slovenija bo dodatno okrepila nadzor na schengenski meji"

Premier Cerar na naslovnici aktualne številke Mladine.

Premier Cerar na naslovnici aktualne številke Mladine.
© Mladina

Prihodnji tedni bodo za reševanje migrantske krize ključni, države severno od nas začenjajo razmišljati o tem, da bi omejile dotok migrantov, in to je močan razlog, da se zadeve lotimo zelo resno, je v pogovoru za STA dejal premier Miro Cerar. Opozoril je, da je Slovenija dolžna varovati schengensko mejo ter jo učinkovito nadzirati. "To pomeni, da bomo morali v prihodnjih tednih in mesecih nadzor še okrepiti, še zlasti, ker so se kapacitete držav, ki so nad nami, bistveno zmanjšale," je dejal.

Napovedal je, da se bo Slovenija ustrezno odzvala na namero Avstrije, da omeji pritok migrantov, saj ne more pristati na to, da bi se v njej naenkrat zaustavilo veliko število beguncev. Pred skorajšnjim vrhom EU, na katerem bo ena glavnih tem prav migrantska kriza, je premier poudaril, da si bo še naprej prizadeval za skupno rešitev in v tej luči je podal tudi predlog o okrepljenem nadzoru na makedonsko-grški meji.

Cerar je opozoril še na problem ksenofobije, tako v Evropi kot v Sloveniji. "Nikakor ne sme prevladati prepričanje, da so migranti avtomatično nevarni ali teroristi, veliko ljudi prihaja iz resnične stiske, nekateri v strahu za golo življenje," je dejal. Nerazumljivo se mu zdi tudi, da poskušajo nekateri z migrantsko krizo nabirati politične točke.

Erik Valenčič v zadnji Mladini v članku Glava v pesku kritizira Cerarjevo vlado, saj ta pošilja vojaške inštruktorje v iraški Kurdistan. Valenčič se sprašuje, kaj bo storila Slovenija, ko bo prišlo do razglasitve samostojnosti iraškega Kurdistana oziroma ali bo takrat vojaški podpori sledila tudi politična? Vladi očita nepoznavanje razmer na Bližnjem vzhodu: "Za inštruktorje bo rečeno, da odhajajo v Irak izpolnit zavezo Slovenije v mednarodnem boju proti Islamski državi. Kot rečeno, gesta je dobra. Toda ne smemo biti naivni. Zdaj, ko so Kurdi pregnali Islamsko državo s svojega ozemlja, jih ta ne zanima več toliko. Prednostna naloga je obramba iraškega Kurdistana. Kmalu naj bi vladna vojska v sodelovanju s pešmergo in nekaterimi sunitskimi plemeni napadla Mosul, največje mesto v Iraku pod nadzorom Islamske države. Toda Kurdi niso zainteresirani, da bi prelivali kri za arabsko zemljo. Če bo pešmerga prispevala vojake za napad, bo to izključno zato, ker Mosul v rokah islamistov za Kurde pomeni neposredno grožnjo."

Članek si lahko v celoti preberete na tej povezavi, do celotne številke aktualne Mladine pa lahko dostopate tu.  

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.