Izak Košir

 |  Svet

Trump za pesmi o sužnjih, hudiču in drogah nima dovoljenja

Donald Trump v elementu

Donald Trump v elementu
© Mike Licht / NotionsCapital.com

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump v svoji kampanji nadaljuje z nedovoljeno uporabo pesmi znanih glasbenikov. Zadnji, ki so se oglasi in izrazili nestrinjanje so britanski rockerji The Rolling Stones. Njihova predstavnica za stike z javnostmi je poudarila, da skupina ni dala dovoljenja, da se njihova glasba uporablja na Trumpovih shodih. Frontman benda Mick Jagger pa je daleč od privrženca republikancev, kar je pokazal že v svojem zadnjem nastopu na televizijskem šovu Saturday Night Live, ko je v pesmi Tea Party javno ponižal Mitta Romneyja, nominiranca republikancev za predsedniškega kandidata leta 2012.

Kitarist skupine Keith Richards pa je v intervjuju za revijo Billboard izjavil, da bi bil "predsednik Trump" najhujša nočna mora, hkrati pa je poudaril, da se zaveda, da se to lahko zgodi in dodal, da si v preteklosti prav tako nismo mislili, da bo predsednik ZDA postal Ronald Reagan, nekdanji hollywoodski igralec.

Donald Trump glasbo, ki se vrti na njegovih shodih 50 minut preden stopi na oder, izbira lastnoročno. Na seznamu so tudi pesmi, ki so provokativne že v svojem bitu in ni povsem jasno, ali so tam zato, ker so napačno razumljene ali pa Trump obiskovalcem z njimi načrtno pošilja dvoumna sporočila. Med stalnimi skladbami Stonesov, ki jih Trump vztrajno vrti, so tudi Sympathy For The Devil, Brown Sugar in You Can't Always Get What You Want. Uf, kje začeti ... prva je vsem dobro znana oda hudiču, ki je prikazan kot predstavnik visoke družbe, druga govori o seksualnih avanturah s temnopoltimi sužnji, ki so prispeli z ladjo za delo na bombažnih poljih, tretja pa obravnava romanco s prepovedanimi drogami.

Eden od Trumpovih prostovoljcev je za The New Yorker o seznamu pesmi sicer pripomil, da "bolj neprimerne so pesmi, boljše so za politične shode". A za Rolling Stonese ni prvič, da imajo težave z uporabo njihovih skladb pri političnih kampanjah. Leta 2005 je njihovo Angie v svoji kampanji kot "uradno pesem" vrtela nemška kanclerka Angela Merkel. Člani skupine so tudi takrat javno protestirali, da za kaj takšnega niso dali nikakršnega dovoljenja in četudi bi jih vprašala, bi odločno rekli ne.

Kot je znano je eden od političnih prijateljev Micka Jaggerja nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, sicer pa tudi soprog aktualne demokratske kandidatke za predsednico Hillary Clinton. Ta se je kot oboževalec Stonesov pojavil tudi v Scorsesejevem dokumentarnem filmu Shine A Light, kjer je imel pred koncertom celo govor o klimatskih spremembah, na nastop pa je pripeljal tudi svojo mamo, ki je želela spoznati vse člane skupine, predvsem Keitha Richardsa.

A Stonesi niso edini, ki Trumpu očitajo nedovoljeno uporabo pesmi. Pred nekaj tedni se je oglasila tudi Adele, saj ni želela, da se na njegovih shodih predvaja njena svetovna uspešnica Rolling In The Deep. Med tistimi, ki ne odobravajo, da se njihova glasba zlorablja za Trumpovo kampanjo so tudi Twisted Sister, The Beatles (oz. še živeča člana skupine Paul McCartney in Ringo Starr), Aerosmith, Neil Young (ki že leta javno podpira demokratskega kandidata Bernija Sandersa) in Elton John. Predstavnik za stike z javnostmi slednjega je dela, da kakršnakoli uporaba glasbe Eltona Johna na shodih Donalda Trumpa ni pevčeva podpora republikanskemu kandidatu ali njegovi stranki.

"Ne želim, da se moja glasba uporablja za kakršnekoli namene v kampanji za ameriškega predsednika. Sem Britanec. Donalda Trumpa sem sicer že spoznal in do mene je bil zelo prijazen, zato ne gre za nič osebnega. Drugo pa so njegovi politični pogledi, ki se od mojih zelo razlikujejo, saj v milijon letih ne bi postal republikanec. Zakaj ne vpraša Teda Nugenta? Ali katero od zvezd countryja? Oni bodo zagotovo za," je za Guardian povedal Elton John.

Še ostrejša pa je bila v svojem napadu na Trumpa zasedba R.E.M. po tem, ko je bila njihova skladba It's the End of the World as We Know It uporabljena na shodu Stop the Iran Deal, kjer sta bila govornika tako Donald Trump, kot tudi še en republikanec Ted Cruz. "Jebite se, vsi vi - žalostni in pozornost jemajoči majhni ljudje, ki želite imeti moč. Ne uporabljajte naše glasbe ali mojega glasu za vaše moronske kampanje," je za The Daily Beast opozoril vokalist R.E.M. Michael Stipe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.