Darja Kocbek

 |  Svet

Trumpu do nominacije manjka še veliko

Donald Trump

Donald Trump
© Michael Vadon / WikiCommons

Preobrazba milijarderja iz New Yorka iz gostitelja resničnostnega šova v kandidata republikanske stranke z največ podpore ni naključen in bizaren obrat. Izhaja iz nesposobnosti političnega sistema, da bi se prilagodil demokratičnim spremembam, gospodarski krizi in reorganizaciji sveta, na portalu Truthdig piše Eugene Robinson. Po njegovih besedah ima Trump, ki je v torek v Nevadi dobil tretje volitve republikanske stranke, zelo veliko možnosti, da bo na jesenskih volitvah kandidat republikanske stranke za predsednika ZDA.

Ostala sta mu še dva protikandidata. Senator iz Teksasa Ted Cruz je konservativni ideolog, senator s Floride Marco Rubio skuša ugajati vsakomur. Slednji obljublja agresivno zunanjo politiko, s katero so ZDA začele vojno v Iraku in Afganistanu. Cruz obljublja deregulacijo, znižanje davkov, ukinitev pravic istospolnim in drugih podobnih pravic.

Zato ni čudno, da veliko republikanskih volivcev podpira Trumpa, ki obljublja prekinitev s sedanjim in nov začetek. S svojo demagogijo ne uspeva le zato, ker je slaven in karizmatičen, ampak zato, ker v veliki meri naslavlja upe in strahove velikega dela republikanskih volivcev. Z obljubo, da bo na meji z Mehiko postavil zid, si zagotavlja podporo belopoltih volivcev, ki jih je strah zaradi »rjavenja« naroda. S kritiko sporazumov o prosti trgovini daje upanje modrim ovratnikom, ki so izgubili svoja delovna mesta v tovarnah. Z obljubo o zmanjšanju prisotnosti ameriških sil, tudi na Bližnjem vzhodu, si zagotavlja podporo vojaških družin in veteranov, ki so utrujeni od vojn.

Trumpova diagnoza, kaj je narobe s politiko ZDA, da so politiki kupljeni in plačani s strani tistih, ki imajo posebne interese, je v bistvu pravilna. Njegovi podporniki se lahko ne strinjajo z njegovo retoriko, podpirajo pa ga, ker ni odvisen od nikogar.

Ni gotovo, da ga Cruz ali Rubio lahko ustavi. Čeprav v stranki nima podpore večine, je daleč pred protikandidatoma. Cruzov nastop v Južni Karolini prejšnjo soboto je bil razočaranje. Evangeličani, katerih glasove nujno potrebuje, da bi ostal v tekmi, so v veliki meri glasovali za Trumpa. Rubio je boljši, a ni gotovo, ali bo dobil potrebno podporo. Najbolj pomembno pa je, da večina republikancev verjame, da bo Trump nominiran za kandidata.

Bill Boyarsky opozarja, da je zdaj čas, da mediji začnejo resno analizirati Trumpovo politiko avtoritarne Amerike.

Republikanci zdaj čakajo na torek, 1. marec, ko bodo strankarske volitve v 11 zveznih državah. Trump vodi v vseh državah, za katere so na voljo novejši rezultati javnomnenjskih anket, razen v Arkansasu in Teksasu od koder prihaja Ted Cruz. Guardian ocenjuje, da je Donald Trump še zelo daleč od tega, da bi imel zagotovljene glasove 1237 delegatov stranke, kolikor jih potrebuje za nominacijo. Glavna naloga za Cruza in Rubia je zdaj boj za drugo mesto, preden eden izmed njiju lahko postane resen protikandidat Trumpu. Več izvedencev meni, da bi eden moral izstopiti iz tekme, da bi drugemu utrl pot. Tega pa ni pričakovati, saj prihajata iz različnih kril stranke. Tudi če bi se dogovorila za to, da bi eden odstopil v korist drugega, bi se lahko zgodilo, da bi glasove tistega, ki bi izstopil iz tekme, preprosto pobral Trump.

Zadnji rok za Rubia ali Cruza, da bi lahko resno ogrozil Trumpa je 15. marec, po tem datumu namreč zmagovalec strankarskih volitev dobi vse delegate v zvezni državi, v kateri so izvedene volitve.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.