IK, STA

 |  Svet

Na meji obtičalo več kot sedem tisoč migrantov

Fotografija je simbolična. (Begunci lani čakajo, da jih spustijo v Slovenijo.)

Fotografija je simbolična. (Begunci lani čakajo, da jih spustijo v Slovenijo.)
© Borut Kranjc

Na grško-makedonski meji na nadaljevanje poti proti severu Evrope čaka že več kot 7.000 migrantov, saj Makedonija že od sobote ni odprla svoje meje. Ker ne morejo prečkati meje, so nekateri migranti v grškem kraju Idomeni ob meji protestno zasedli železniške tire. Kopičenje migrantov na meji z Makedonijo se je začelo, ko so makedonske oblasti pred tednom dni čez mejo prenehale spuščati Afganistance in začele strožje preverjati dokumente Sircev in Iračanov.

Zastoj pa se bo verjetno še okrepil, saj so poleg Makedonije še Slovenija, Hrvaška in Srbija v petek razkrile, da v skladu z nedavnim dogovorom načelnikov policij držav na balkanski poti čez svoje ozemlje dovolijo le še do okoli 580 migrantom na dan s ciljem obvladljivosti migrantskega toka.

Makedonija je sicer v soboto po 36-urni popolni zapori za migrante ponovno odprla mejo in čez njo spustila okoli 300 tujcev. Nato naj je mejo znova zaprla.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.