Darja Kocbek

 |  Svet

V interesu Sandersa je, da vztraja do konca

Bernie Sanders

Bernie Sanders
© WikiCommons

Današnji super torek je za kandidate, ki se potegujejo za nominacijo demokratske in republikanske stranke za novega predsednika ZDA, eden ključnih. Strankarske volitve imajo v 12 zveznih državah. Ker se te med seboj zelo razlikujejo, bo rezultat prvi pokazatelj podpore posameznim kandidatom na zvezni ravni.

Čeprav je nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton v soboto na strankarskih volitvah demokratske stranke prepričljivo zmagala v Južni Karolini, po oceni Guardiana njenega protikandidata senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa še ne gre odpisati, saj mu je že do zdaj uspelo priti veliko dalj, kot je bila večina prepričana, da lahko pride. Danes računa predvsem na zmago v manjših zveznih državah s pretežno belopoltimi prebivalci, ki so njegov domači Vermont, Minnesota, Massachusetts, Kolorado in Oklahoma.

Četudi bo Clintonova danes dosegla nepremagljivo prednost pred Sandersom, se tekma med njima še ne bo končala, ocenjuje Alex Seitz-Wald na MSNBC. V interesu Sandersa je, da vztraja vse do poletja, ko bo demokratska stranka nominirala svojega kandidata za novembrske volitve predsednika ZDA. Verjetno je, da bo za nadaljevanje kampanje imel dovolj denarja. Tad Devine, glavni strateg njegove kampanje, razlaga, da delegati lahko kadar koli spremenijo svoje mnenje, torej odpovedo podporo Clintonovi in jo namenijo Sandersu.

Kandidati po Devinovih besedah ne izstopajo iz kampanje zaradi napovedi podpore delegatov stranke, ampak zato, ker jim zmanjka denarja, ko njihovi donatorji začnejo dvomiti vanje in jim prenehajo nakazovati denar. Sanders si nadaljevanje kampanje lahko privošči, ker ni odvisen od velikih donatorjev. »Dokler bodo ljudje, ki nas podpirajo, menili, da je treba nadaljevati, bomo vztrajali,« pravi Devine.

Po podatkih Center for Public Integrity je Bernard Sanders januarja za svojo kampanjo porabil 4,38 milijona dolarjev, Hillary Clinton pa je 11. januarja samo od milijarderja in ustanovitelja sklada hedge Jamesa Simonsa dobila donacijo v višini 3,5 milijona dolarjev, kar je za Sandersa lahko nov dokaz, da jo podpira finančni sektor z Wall Streeta. Clintonova je januarja zbrala 45 milijonov dolarjev donacij, od tega je svojemu super političnemu akcijskemu odboru (PAC) sama nakazala 99.889 dolarjev.

Economist opozarja, da je zdaj čas za odslovitev milijarderja iz New Yorka Donalda Trumpa, ker si na podlagi dosedanjih izjav ne zasluži, da bi vodil veliko politično stranko, kaj šele ZDA. Ena od zadev, na podlagi katerih ocenjujemo politike je, ali nagovarjajo tisto, kar je v nas dobro. Trump se je med kandidati republikanske stranke povzpel na vrh s širjenjem strahu in nasilja. Je tudi nepredvidljiv, zato je samo misel na to, da bi bil kje blizu pisarne predsednika ZDA, strašljiva in ga je treba ustaviti, piše Economist.

Četudi danes zmaga v devetih od dvanajstih zveznih državah, kakor mu napovedujejo ankete, ne bo postal nepremagljiv. Še vedno lahko kateri od njegovih protikandidatov zbere dovolj delegatov in ga premaga.

Če bo Trumpu uspelo dobiti nominacijo republikanske stranke, ima sodeč po anketah zelo majhne možnosti, da bi postal predsednik ZDA, saj mu 46 odstotkov Američanov ni naklonjenih. Toda ker je vsak nov »trumpizem« manj šokanten od prejšnjega, se je bati, da bodo volivci postali neobčutljivi na njegove izbruhe.

Glavna tekmeca Ted Cruz in Marco Rubio sta se predolgo izogibala kritikam Trumpa. Strankarske volitve so v marsičem res lahko videti kot cirkus, a so tudi priložnost, da kandidati pokažejo, kakšne sposobnosti imajo za vodenje in kako pogumni so. Cruz in Rubio sta na tem testu padla. Republikanski volivci se morajo upreti Trumpu in ne čakati, kaj se bo zgodilo v stranki, v ZDA sporoča vplivni britanski tednik Economist.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.