IK, STA

 |  Svet

Kardinal priznal, da je Cerkev v zvezi s pedofilskimi duhovniki zamočila

Kardinal George Pell

Kardinal George Pell
© Gavin Scott / WikiCommons

Avstralski kardinal in šef vatikanskih financ George Pell je v ponedeljek pred avstralskimi preiskovalci priznal, da je katoliška cerkev pri obravnavi pedofilskih duhovnikov zamočila. Ob tem je na zaslišanju v Sydneyju preko video prenosa iz Rima obljubil, da ne bo branil neubranljivih. Pell je na zaslišanju pred kraljevo komisijo za institucionalne odzive na spolne zlorabe otrok v Sydneyju sodeloval preko videoprenosa iz Rima, saj trpi za srčnimi težavami. 

Avstralska preiskava se trenutno osredotoča na mesto Ballarat v avstralski zvezni državi Viktorija, kjer je Pell odraščal in delal, ter na načine, kako se je Cerkev odzivala na pritožbe zoper tamkajšnjo duhovščino, ki segajo tudi v 70. leta prejšnjega stoletja.

Pell, ki je v Avstraliji dosegel vrh cerkvene hierarhije, je priznal, da je Cerkev delala napake, ker se ni ustrezno odzvala na to problematiko, a je dodal, da jih sedaj poskuša popraviti.

"Cerkev je storila velike napake in jih poskuša popraviti. Cerkev je v številnih regijah, vsekakor tudi v Avstraliji, zamočila in razočarala ljudi," je povedal Pell. Ob tem je priznal, da je bila v preteklosti drža Cerkve do zlorab takšna, da je bilo "veliko težje verjeti otrokom" in da so pritožbe velikokrat zavrgli.

A obenem je zanikal, da bi bila struktura Cerkve kriva za obravnavo pedofilskih duhovnikov, čeprav so avstralski preiskovalci poudarili, da so številne preiskave po svetu pokazale, da marsikdo na visokih cerkvenih položajih ni ustrezno ravnal. "Menim, da so bile napake večinoma osebne in ne strukturne," je zatrdil Pell.

Kardinal je vedno zanikal, da je vedel za sistematične zlorabe otrok, ki so se dogajale v Ballaratu in jih je izvajal tudi Gerald Risdale, eden najhujših pedofilskih duhovnikov v Avstraliji, ki je zlorabil več deset otrok. Pell in Risdale sta si nekaj časa delila dom, a kardinal je zanikal, da mu je pomagal pri selitvi v drugo župnijo ali da je poskušal kupovati tišino.

Avstralija je sicer kraljevo komisijo oblikovala leta 2012, po desetletju pritiskov, naj se preiščejo očitki o pedofilskih zlorabah po državi. Pri tem preučuje zlorabe otrok, v katere so bile vpletene cerkve, sirotišnice, mladinske in športne organizacije ter šole.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.