Prikaz nasprotnih dejstev

Paloma bo uporabila vsa pravna sredstva, da zaščiti družbo in doseže izvedbo dokapitalizacije

V članku avtorja Klemna Košaka, z naslovom »Kdo bo lastnik Palome«, ki je bil 26. 3. 2016 objavljen na 12. stani v tedniku Mladina, je zapisanih več netočnih navedb, ki jih v nadaljevanju zanikamo in pojasnjujemo s podajanem točnih dejstev in informacij.

Napačna je navedba, da je »Več skupin malih delničarjev na mariborsko okrožno sodišče vložilo tožbo zaradi domnevnega oškodovanja«. Dejstvo je, da ne gre za odškodninske tožbe, temveč za izpodbojne tožbe sklepa skupščine o dokapitalizaciji Palome. Izpodbojni tožbi sta vložili družba Arca Capital Bohemia in družba Nevija d.o.o. - obe zastopa Nevena Tea Gorjup, ki je ob tem tudi pooblaščenka Eco Investa. Tretjo tožbo zaradi izpodbojnosti in razveljavitve sklepov skupščine in ugotovitve ničnosti je vložila družba MC STORITVE d.o.o., katere lastnik, Matjaž Jauk, je vsaj na začetku postopka iskanja dokapitalizatorja Palome dokumentirano deloval kot svetovalec Eco Investa. Zavajajoče je torej navajanje, da gre za več skupin malih delničarjev, saj so vse izpodbojne tožbe vložila podjetja oz. osebe, ki so povezane z Eco Investom in gre pri tem za usklajene aktivnosti, ki so namenjene onemogočanju nadaljevanja postopka dokapitalizacije.

Ne drži tudi navedba, da je sodišče »prepovedalo uresničitev sklepov s skupščine.« in trditev »Prepovedalo je tudi uresničitev zamenjave lastništva«. Sodišče je izdalo začasno odredbo, ki ne pomeni prepovedi uresničitve sklepov skupščine, niti prepovedi uresničitve prenosa lastništva, temveč do sprejetja odločitve sodišča glede izpodbojnih tožb v zvezi s sklepi skupščine o dokapitalizaciji družbe zgolj ustavlja postopke.

Netočna je navedba, da »Ne gre le za morebitno oškodovanje malih delničarjev, ampak za to, da ima zakonodaja Evropske unije prodajo na podlagi drugih kriterije, ki niso najvišja cena, za nedovoljeno državno pomoč.« Skladno s pravom EU, relevantne kriterije za izbor investitorja predstavljajo cena, zanesljivost prejema kupnine, varnost in čas izvedbe transakcije ter pogoji, pod katerimi je izvedena. Pri tem gre za upoštevanje pogojev, ki so relevantni tudi v transakcijah med zasebnimi subjekti in ne predstavlja nedovoljene državne pomoči. Glede na to, da Eco Invest, kljub večkratnim pozivom s strani uprave Palome in SDH, ni predložil ustrezne dokumentacije, kjer bi se zavezal za izvedbo dokapitalizacije, saj iz dokumentacije, ki jo je predložil, ni izhajalo, da bi bila transakcija lahko nedvomno zaključena, zato uprava Palome ni mogla prevzeti tveganja, da podpre takšnega investitorja, ne glede na višino sredstev, ki jih je ponujal. To so v svoji odločitvi izrazili tudi delničarji, ki so dokapitalizacijo s strani Abris Capital Partners na skupščini delničarjev Palome potrdili s skoraj soglasno večino, in sicer z več kot 99 % oddanih glasov. Zato bo Paloma uporabila vsa razpoložljiva pravna sredstva, da zaščiti družbo in doseže čimprejšnjo izvedo potrebne dokapitalizacije, brez katere bo ogrožen nadaljnji razvoj in obstoj Palome, kar bo posledično zmanjšalo tudi njeno vrednost za lastnike.

V prispevku so napačne še navedbe, da se »Paloma ne prodaja Abrisu, temveč podjetju PPRS«, da ima »Abris sedež na Kanalskih otokih« in da »v Upravi Palome in SDH so prepričani, da je lastnik teh treh podjetij Abris, vendar dokazov za to nimajo«. Abris Capital Partners Limited ima sedež v Varšavi, kar je razvidno iz javno dostopnih informacij. Kot je bilo pregledno predstavljeno v gradivih za sklic skupščine in zapisniku skupščine, namerava Abris v Palomo investirati preko PPRS Holdings Limited, kot ene od družb iz njegove skupine. PPRS Holdings Limited Ciper, njegova družbenika Abris Capital Mid-Market Fund II LP in Abris Capital Mid-Market Fund II-A LP kot poroka in družba Paloma so sklenili pogodbo, na podlagi katere se je po izpolnitvi tam določenih odložnih pogojev (eden od katerih je sprejem skupščinskega sklepa, vključno z izključitvijo prednostne pravice obstoječih delničarjev) PPRS Holdings Limited Ciper zavezal vpisati in vplačati vse novoizdane delnice.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.