Izak Košir

 |  Politika

Ker ustavna pravica to dopušča

© Tomaž Lavrič

Jutri se začnejo zbirati podpisi za razpis referenduma o noveli zakona o medijih. A pobudniki niso ne novinarji, ne uredniki in ne lastniki medijev, temveč delavci-migranti, ki z medijsko novelo nimajo nobene povezave. Zakaj? Ker lahko. Ker jim ustavna pravica to dopušča. Kot je ugotovila že pravnica Barbara Rajgelj, to lepo postavi ogledalo absurdnosti večine referendumskih zahtev, sproženih s strani iniciativ, ki se jih napadeni zakoni ne tičejo: "Le da bodo zdaj pravniki na veliko razpravljali o zlorabi instituta referenduma, pri iniciativi Za otroke gre pa se jim to isto ni zdelo noben problem." Ima prav. Pri zadnjem družinskem zakoniku je vladala tišina, pravniki so o tem molčali, čeprav so vedeli. Morali so vedeti. Če niso, ne razumejo svojega poslanstva.

Pobudniki za zbiranje podpisov za nov razpis referenduma so slovenski delavci v Avstriji, ki so obdavčeni kot državljani Slovenije. Povezani so v Civilno iniciativo Apače. Predsednik sindikata delavcev-migrantov Slovenije Dušan Cvetko je za nacionalkine Odmeve priznal: "Ta zadeva nima popolnoma nič z nami, ampak smo hoteli samo dokazati, kaj so tudi te delavci, čezmejni migranti, zmožni narediti ... Tega nismo počeli deset let, zdaj pa bomo, ker nam to zakon dopušča in bomo skušali tudi na tak način dokazati svoje pravice." Po njihovih besedah gre za državljansko nepokorščino in pritisk na vlado. Zakaj? Ker pač lahko. Ker jim ustavna pravica to dopušča.

Rajko Pirnat iz pravne fakultete je v isti oddaji komentiral, da težko razume, kako ustavno pravico, ki je namenjena vsebinskemu odločanju ljudi z neposrednim glasovanjem na referendumu, izrabljajo za pritisk na vlado in celotno državo. Ugotovil je, da to pomeni, da lahko vsak zakon, za katerega lahko zberejo teh 2.500 podpisov, tako zadržijo za najmanj dva meseca.

Iz neke državljanske nepokorščine tako pridemo do referenduma o kvotah o medijih, ki bi šel na roko marsikomu, ki mu za delavce-migrante ni mar, a bo z veseljem pristavil svoj pisker. Akcijo delavcev-migrantov bi lahko tako zlorabili lobiji, jim pomagali zbrati 40.000 podpisov in na referendumu nato morda celo zmagali. Gre pravzaprav za ugrabitev referenduma in ustavne pravice. Kar pomeni ugrabitev pravne države.

Pirnat meni, da problem pravno ni rešljiv in ugotavlja, da ni videti rešitve, ki bi bila pravno skladna. Dodaja pa tudi, da je zlorabiti institut refrenduma pravzaprav zloraba ustavne pravice.

Problem lahko rešijo v Državnem zboru z dvotretjinsko večino. Pa je odgovor na to res dvig praga števila podpisov? To namreč ne bo rešilo srži problema. 

Problem migrantskih delavcev je bil rešen že v zakonu o dohodnini s posebno davčno olajšavo, a ga je ustavno sodišče razveljavilo, ker je neskladno z načelom enakosti. Ne glede na to, da je ustavno sodišče nekaj že določilo, jim ta luknja v zakonu omogoča, da na pravice, za katere menijo, da jim pripadajo, opozarjajo prek zbiranja podpisov za referendum o nečem tretjem. Ker pač lahko. Ker jim ustavna pravica to dopušča.

Torej gre za izsiljevanje. V redu. Niso ne prvi ne zadnji, ki bodo skušali državi na grd način dopovedati nekaj, kar ni padlo na plodna tla, ko so ji to dopovedovali na lep način. Pa naj imajo prav ali ne.

A problem je drugje - problem je na strani strokovnjakov. Natančneje na strani pravnikov. Kje so bile vaše ugotovitve, gospod Pirnat, ko se je zbiralo podpise za zadnji referendum o Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR)? Kje so bila takrat mnenja in nestrinjanja ustavnih sodnikov? Zakaj takrat nihče od vplivnih pravnikov ni nastopal v televizijskih oddajah in podajal neomajna strokovna mnenja? Zakaj takrat nihče od njih ni javno ščitil človekovih pravic in enakopravnosti? Pa še kak drug referendum prej bi se našel. So se bali zamere in maščevanja določene politične opcije oziroma stranke? No, pokazali pa so, da se ne bojijo delavcev-migrantov.

Realnost je tu. Jutri se bo začelo zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma o noveli zakona o medijih. Pobudniki so delavci migranti, ki morajo v Sloveniji doplačati razliko dohodnine, ki jo plačujejo v Avstriji. Za zbiranje podpisov imajo 35 dni časa. Pobudniki, Civilna iniciativa Apače, pa so že napovedali, da bodo ob "nadaljnji ignoranci države" za vsak sprejeti zakon začeli zbirati podpise za referendum. Ja, za vsaj sprejeti zakon. In zaenkrat gre zgolj za eno iniciativo.

Po vsej verjetnosti bo sledil efekt domin, zakoni se bodo kopičili, človekove pravice bodo teptane. Zakaj? Ker lahko. Ker ustavna pravica to dopušča.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.