Izak Košir, STA

 |  Politika

Hrvaška pri ZN Slovenijo obtožuje nezakonitega in neetičnega ravnanja

© Tomaž Lavrič

Hrvaška misija pri Združenih narodih (ZN) je na predstavništva članic ZN v New Yorku poslala pismo zunanjega ministrstva s hudimi obtožbami na račun Slovenije glede arbitražnega postopka o meji. Hrvaška Slovenijo obtožuje, da je s svojimi dejanji povzročila nepopravljivo škodo postopku. Vendar pa Zagreb ostaja pripravljen rešiti problem dvostransko.

"Kot je dobro znano, je Slovenija s svojimi dejanji povzročila nepopravljivo škodo arbitražnemu postopku ter kredibilnosti in neodvisnosti arbitražnega sodišča. Kršila je dogovor o arbitraži, katere cilja in namena več ni mogoče doseči," trdi Hrvaška, ki zaradi tega pričakuje, da bo arbitražno sodišče brez odlašanja končalo svoje delo.

Hrvaška poudarja, da je sodišču dala na voljo več kot dovolj informacij nemudoma po razkritju nezakonitih in neetičnih dejanj Slovenije. Ne glede na to pa je Hrvaška pripravljena rešiti mejni spor z dvostranskimi pogajanji v duhu dobrih sosedskih odnosov in v skladu z mednarodnim pravom.

Hrvaška se sicer v četrtek ni udeležila ustne obravnave v Haagu, ki jo je sklicalo arbitražno sodišče, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško. V Haagu so želeli slišati tudi pojasnila Zagreba, zakaj naj bi prekinili arbitražni postopek.

Slovenija se je zaslišanja udeležila in zunanji minister Karl Erjavec je v Haagu utemeljeval stališče Ljubljane, da se mora proces nadaljevati. Hrvaško zunanje ministrstvo je pa je v četrtek vnovič izrazilo pričakovanje, da bo sodišče zaradi "nepopravljive kompromitiranosti in skorumpiranosti" arbitražnega postopka brez odlašanja sklenilo svoje delo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.