Darja Kocbek

 |  Svet

Clintonova in Trump zmagujeta, a večina Američanov ju ne mara

© WikiCommons / Gake Skidmore

© WikiCommons / Gake Skidmore

Čeprav je v četrtek kandidat demokratske stranke za predsednika ZDA Bernard Sanders moral priznati poraz tudi na torkovih strankarskih volitvah v zvezni državi Missouri, ostaja v tekmi. Predsednik Barack Obama naj bi v petek po poročanju New York Timesa skupini donatorjev demokratske stranke dejal, da se Sanders bliža koncu kampanje proti protikandidatki nekdanji državni sekretarki Hillary Clinton. Ob tem je pozval demokrate, naj se strnejo vrste okrog Clintonove, ki bo po vsej verjetnosti dobila nominacijo stranke. Sanders je po poročanju Guardiana ta poziv označil za absurdnega.

Zmagi demokratke Hillary Clinton in republikanca Donalda Trumpa na torkovih strankarskih volitvah, ki so bile v petih zveznih državah (Florida, Severna Karolina, Illinois, Ohio in Missouri), skrivajo globoko, zgodovinsko in nenavadno dejstvo, ki je, da večina Američanov ne mara ne nje ne njega. Obe stranki se zato soočata z globokim skepticizmom in odporom do njunih vodilnih kandidatov za katera za zdaj kaže, da se bosta novembra na volitvah potegovala za mesto naslednjega predsednika ZDA.

New York Times nadalje navaja, da se strategi in zgodovinarji ne morejo spomniti, kdaj je več kot polovica volivcev v državi imela tako trdovratno slabo mnenje o vodilnih kandidatih demokratske in republikanske stranke. To mnenje bo težko spremeniti. Čeprav je v očeh državljanov bolj zrela in resna političarka, Hillary Clitnon v svoji kampanji ni uspelo pridobiti zaupanja volivcev. Donald Trump pa je razburil mnoge Američane s svojimi hujskaškimi in radikalnimi predlogi.

Clintonovo po poročanju STA lahko spodnese morebitna kazenska ovadba zaradi uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte v času vodenja State Departmenta, kar ni verjetno. Trumpa pa lahko spodnese le njegova lastna stranka, če se bo elita na konvenciji v nasprotju z voljo ljudstva odločila poiskati kandidata, ki bo imel več možnosti za zmago proti Clintoniovi.

Njen protikandidat v demokratski stranki senator iz Vermonta Bernard Sanders še ni poražen in je v torek zagotovil, da se revolucija nadaljuje. Tolaži se s tem, da pobira večino glasov neodvisnih volivcev, ki se udeležujejo demokratske tekme, in večino mladih ter moških. Clintonova pa žanje podporo manjšin, žensk in starejših.

Donald Trump ima zdaj v stranki enega protikandidata manj. Po porazu v domači zvezni državi Florida je odstopil up republikanske strankarske elite, senator Marco Rubio. Verjetno ga bo nasledil guverner Ohia John Kasich, ki je zmagal v državi, brez katere republikanci ne morejo v Belo hišo. Predsedniška tekma v ZDA je namreč vprašanje matematike. Večina držav je trdno v taboru ene ali druge stranke, odloča pa peščica, ki se lahko obrne v eno ali drugo smer. Med temi sta na primer Florida in Ohio.

Po poročanju New Republic  Bernard Sanders zdaj potrebuje nov razlog, da ostane v tekmi za nominacijo demokratske stranke za predsednika ZDA. Če bi bil njegov cilj dobiti nominacijo, bi zdaj bil čas za odstop od kandidature, če pa je njegov cilj spremeniti demokratsko stranko z oblikovanjem močne frakcije levo od Clintonove, pa ima dober razlog, da ostane v tekmi do konca. S tem lahko pomaga Clintonovi na volitvah premagati najverjetnejšega kandidata republikanske stranke Donalda Trumpa.

Več delegatov, kot jih bo zbral Sanders, močnejši bo njegov glas pri oblikovanju političnega programa demokratske stranke. Prav tako lahko svojo kampanjo uporabi za vpliv na demokrate, kako se odzvati na Trumpa.

Da Bernard Sanders kljub zmagam Hillary Clinton ni poraženec, ocenjuje tudi CNN. Ni dvoma, da je s svojo kandidaturo spremenil kampanjo na bolje. Še vedno ne vemo, kaj je Hillary Clinton povedala predstavnikom velikih bank v govorih, ki so ji jih te plačale, a zaradi Sandersovih opozoril bo zdaj dva krat premislila, kaj bo rekla predstavnikom finančnega središča Wall Street in o tem finančnem središču.

Dejanski cilj Sandersove kandidature je spodbuditi revolucijo. To mu je uspelo, saj se je demokratska stranka zaradi njegove kampanje že morala in bo še morala spremeniti svojo dosedanjo politiko. Ni presenečenje, da zlasti mladi volivci obravnavajo Sandersa in liberalno senatorko Elisabeth Warren kot rokovske zvezde. To je prihodnost demokratske stranke, ki odraža cilje ljudi. Če bo Bernard Sanders vztrajal do konca, kar obljublja, bodo pripadniki naprednega krila v stranki še naprej dvigovali glas in pokazali svoje mišice predvsem takrat, ko bo Hillary Clinton izbirala kandidata za podpredsednika, je prepričana komentatorka CNN Sally Kohn.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.