Anže Lebinger, STA

 |  Svet

Razmere med Južno in Severno Korejo se znova zaostrujejo

Pred dnevi je bil ameriški študent v Severni Koreji obsojen na 15 let prisilnega dela, ker naj bi poskušal v hotelu v Pjongjangu ukrasti plakat s propagandnim sloganom. 21-letni Otto Frederick Warmbier je bil aretiran 2. januarja, ko je »izvajal sovražno dejanje proti Ljudski demokratični republiki Koreji«. Ameriški študent je bil obsojen v obdobju naraščajočih napetosti na Korejskem polotoku, ki so se zaostrile po nedavnih jedrskih in raketnih poskusih v Severni Koreji. Severna Koreja je ob začetku skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje zagrozila s prvim jedrskim napadom na ti dve državi. Južna Koreja je nato zaradi testov jedrskega orožja in groženj uvedla nove enostranske sankcije proti Severni Koreji.

Južnokorejske sankcije ladjam, ki so bile pred tem zasidrane v Severni Koreji, prepovedujejo vplutje v južnokorejske vode, državljane pa pozivajo, naj ne obiskujejo severnokorejskih restavracij po svetu in ne poslujejo s severnokorejskimi podjetji. Severna Koreja je v odgovor na sankcije, ki jih je proti njej uvedla Južna Koreja razveljavila vse sporazume o gospodarskem sodelovanju z Južno Korejo in napovedala, da bo zasegla vse premoženje južnokorejskih podjetij v državi.

Varnostni svet Združenih narodov je prav tako uvedel strožje sankcije proti Pjongjangu zaradi januarskega jedrskega poskusa in preizkusa rakete dolgega dosega minuli mesec. Severna Koreja je z jedrskim orožjem sicer grozila že pred tremi leti pred začetkom vsakoletnih ameriško-južnokorejskih vojaških vaj.

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je med drugim zatrdil, da je Severna Koreja uspešno razvila tehnologijo za namestitev jedrske konice na balistično raketo. Severnokorejska vlada je sicer že lani zatrdila, da je izdelala jedrske konice, ki so dovolj majhne, da bi jih lahko namestili na balistične rakete, a so strokovnjaki v Južni Koreji takrat dvomili v te trditev. Kim je pred dnevi odslej sam neposredno zatrdil, da je Pjongjangu zdaj uspel ta preboj. Kim je kasneje vnovič odredil nove jedrske poskuse, pri katerih naj bi uporabili prav te miniaturne bojne konice. Državni mediji so objavili fotografije s srečanja Kima z jedrskimi strokovnjaki, na eni od njih pa stoji ob domnevni miniaturni jedrski konici.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.