Uredništvo

 |  Družba

Najbolj brano: Bog ni diktator

© Tomaž Lavrič

Sodobni muslimani izzivajo fundamentaliste in želijo prenoviti svojo vero, pišeta Georg Diez in Maximillian Pop v Spigelovem članku, ki smo ga v prevodu objavili tudi v Mladini. Avstrijski sociolog Moumanad Khorchide, predavatelj na Univerzi v Münstru, kjer vodi Središče za islamsko teologijo, je znan zagovornik prenove islama. Govori umirjeno, a vseeno ne dopušča dvomov: »Koran ni zakon, je božje ljubezensko pismo ljudem.« Čeprav zagovarja reforme, odklanja namigovanja, da je novi Martin Luther.

Zahodne večinske družbe se dolga leta, ko je vse potekalo gladko, preprosto niso zanimale za to vero. Bila je nekaj za druge, ni bila kočljiva tema in muslimani so bili razpršena množica, skrita za tančico neznanja. Iz tega nepoznavanja se je porodil strah. Iz strahu se je razbohotilo nasilje. Vse to nasilje vedno znova podpihuje zahtevo, ki se vztrajno ponavlja po vsakem islamističnem terorističnem napadu kjerkoli na svetu, po vsakem umoru iz časti v Nemčiji in po vsaki usmrtitvi v Savdski Arabiji.

Islam potrebuje reforme! To je zahteva, ki je enako ohlapna in tendenčno zgrešena kot trditev, da islam sodi v Nemčijo. A kateri islam naj bi to bil? 

_blank 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.