Anže Lebinger

 |  Politika

Wikileaks omogočil pregleden dostop do e-pošte Hillary Clinton

© Twitter

Hillary Clinton se je lani soočila s številnimi problemi zaradi neskrbnega ravnanja z elektronsko pošto, saj je vso službeno pošto preusmerila na zasebni poštni račun, določen del teh sporočil pa je bil tudi strogo zaupen. Zvezni biro za preiskave FBI je takrat prevzel zasebni strežnik, na katerem je bila shranjena vsa pošta Clintonove. Kasneje je ameriško ministrstvo za zunanje zadeve na podlagi zahteve za dostop do javnih informacij razkrilo okoli 30 tisoč korespondenc Hillary Clinton, sedaj pa je Wikileaks omogočil pregleden dostop do vsebine elektronske pošte. Na voljo je sedem tisoč korespondenc, ki jih je v času, ko je še bila državna sekretarka, osebno napisala sedanja demokratska predsedniška kandidatka. Razodetje povezav med svetovnimi nosilci moči prav tako vključuje Facebook, saj so v organizaciji WikiLeaks socialno omrežje nedavno tega obtožili cenzure, ker ta blokira dostop svojih uporabnikov do elektronske pošte Hillary Clinton. Po kliku na povezavo, ki bi sicer uporabnika pripeljala do baze e-pošte, se pojavi obvestilo, da zahtevanega zaradi tehničnih/varnostnih razlogov ni mogoče izvesti.

Uporabniki Twitterja, ki so že uspeli najti številne sporne pogovore med desettisoči dokumentov, označujejo Clintonovo kot »zlobno, nasilnico in hinavko«. E-pošta namreč razkriva, da je bila ena ključnih »pri širitvi kaosa in ekstremizma v Libiji«. Prav tako je razkrito, da se je zavzemala za privatizacijo nafte v Mehiki in da je posredovala e-pošto, v kateri je izrecno navedeno, da bi zrušitev režima sirskega predsednika Bašar al Asada privedla do vojne med suniti in šiiti, kar pa naj bi bilo koristno za Izrael in njene zahodne zaveznice. Pri rušitvi Asadovega režima je po poročanju Independenta pomagal celo Google.

Na tej povezavi najdete Twitter profil @WikiLeaks, na katerem lahko spremljate objave in kratke komentarje e-pošte Hillary Clinton.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.