Anže Lebinger, STA

 |  Politika

Florence Hartmann v Haagu prijeli pred izrekom sodbe Karadžiću

Bivšo tiskovno predstavnico glavne tožilke Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, francosko novinarko Florence Hartmann, so na vhodu v haaško sodišče prijeli varnostniki ZN. Sodišče jo je leta 2009 obsodilo zaradi nespoštovanja sodišča, saj je javno objavila podatke o dveh tajnih odločitvah sodišča. Hartmannova je na sodišče prišla, da bi prisostvovala izreku kazni bivšemu političnemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću, ki je obtožen za genocid, vojne zločine in zločine proti človeštvu med vojno v BiH (1992–1995).

Haaško sodišče je Hartmannovo, ki je bila med letoma 2000 in 2006 tiskovna predstavnica takratne glavne haaške tožilke Carle Del Ponte, leta 2009 obsodilo, ker je v knjigi Mir in kazen iz leta 2007 o haaškem sodišču razkrila nekatere zaupne podrobnosti s sojenja nekdanjemu srbskemu voditelju Slobodanu Miloševiću, ki je še pred koncem sojenja leta 2006 umrl. Šlo naj bi za zaupne podatke, ki srbsko državo vpletajo v genocid več kot osem tisoč Bošnjakov julija leta 1995 v Srebrenici.

Haaško sodišče ji je sprva naložilo kazen v višini 9000 ameriških dolarjev (8000 evrov), ker pa je ta ni želela plačati, je denarno kazen spremenilo v sedemdnevno zaporno kazen. Od Francije je nato zahtevalo, da jo izročijo, kar pa je Pariz zavrnil. Hartmannova je v pritožbi zahtevala razveljavitev obsodbe, saj so bile zadeve, ki naj bi jih razkrila javnosti in zaradi česar je bila obsojena, že pred tem znane. Njena obramba je tudi ocenila, da pomeni obsodba kršitev svobode izražanja Hartmannove in kršitev pravice javnosti in žrtev do informacij.

Hartmannova je bila do leta 1999 tudi enajst let dopisnica francoskega časnika Le Monde z območja nekdanje Jugoslavije.