IK, STA

 |  Svet

Italija bo kulturno dediščino zaščitila pred terorističnimi napadi

Kolosej v Rimu

Kolosej v Rimu
© WikiCommons

Italija namerava po terorističnih napadih v Bruslju bolje zaščititi svojo kulturno dediščino in spomenike, pa tudi številne turiste, ki obiskujejo kulturne znamenitosti. Do leta 2018 bo vlada namenila okoli 300 milijonov evrov za povečanje varnosti 20 najpomembnejših kulturnih spomenikov Italije.

Med drugim bodo na spomenikih namestili številne dodatne kamere in detektorje za odkrivanje kovin. Poleg tega bodo povečali število varnostnikov in karabinjerjev v muzejih in ob spomenikih.

V vladni protiteroristični varnostni načrt so med drugim vključeni rimski Kolosej, arheološko najdišče Pompeji, Galleria dell'Accademia v Benetkah, Muzej Capodimonte v Neaplju in galerija Uffizi v Firencah.

V slednji je, kot zagotavlja direktor galerije Eike Schmidt, prisotnost vojske in karabinjerjev že sedaj precej vidna. "V našem muzeju vsak dan naštejemo več tisoč obiskovalcev, samo na velikonočno nedeljo jih je bilo 8.000," je dodal.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.