Uredništvo

 |  Svet

Najbolj brano: Resnica o ozadju mednarodne čokoladne industrije

© WikiCommons

Čokolada je, poleg tega, da je izjemno priljubljena sladica, tudi izdelek množične potrošnje. Povprečen Evropejec in prebivalec ZDA na leto poje več kot 5,2 kilograma čokolade. V Evropi se proda 47 odstotkov, v ZDA pa 20 odstotkov čokolade. Na visoko konkurenčnem trgu kakava in čokoladnih izdelkov je le nekaj velikih akterjev. Podjetja, ki nadzirajo več kot polovico svetovnega trga so: Cargill (ZDA), Barry Callebaut (Švica), ADM (ZDA), Petra Foods (Singapur) in Blommer (ZDA). V raziskavi »Grenko sladka čokolada: resnica v ozadju mednarodne čokoladne industrije« je izpostavljeno, da medtem ko priljubljenost čokolade raste pa premalo pozornosti posvečamo temu, od kod prihaja in v kakšnih pogojih se proizvaja njena glavna sestavina – kakav. Zapis Anžeta Lebingerja, ki si ga lahko v celoti preberete na spodnji povezavi, je v teh dneh priplezal med najbolj brane članke na našem spletnem portalu. 

Članek Resnica o ozadju mednarodne čokoladne industrije si lahko preberete tu

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.